Održana završna pres konferencija inicijative Mlada Evropa

Završna pres konferencija inicijative Mlada Evropa održana je u EU info centru, 30. 4. 2015. g. na kojoj su predstavljeni rezultati ove inicijative.

Okupljenim novinarima obratili su se gosp. Vladimir Pandurević, ispred Delegacije EU naglasivši kako je Evropskoj uniji drago što su podržali jedan ovakav projekat, kao što je projekat Sarajevo 2014, u okviru koje je i inicijativa Mlada Evropa, s ciljem da se obilježi 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata. Važno je i dalje raditi na izgradnji održivog mira, što nam pokazuju i nedavni nemili događaji u Zvorniku. Gosp. Pandurević istakao je da su mladi najsvjetlija tačka ovog društva. Na konferenciji obratio se gosp. Jens Wagner, ataše za kulturu ispred Njemačke ambasade u BiH koji je govorio o aktivnostima incijative Mlada Evropa, te najvažnijim zaključcima koje su mladi naveli kroz međunarodnu konferenciju mladih, a to su: aktivno učešće mladih u demokratskim procesima, međunarodno umrežavanje mladih i prevazilaženje nacionalizma. Gosp. Wagner istakao je pozitivno iskustvo Njemačke, koja nakon sukoba ima dobre odnose s Francuskom i Poljskom, zahvaljujućih između ostalog i omladinskim  razmjena između ovih zemalja.

Nakon međunarodne konferencije mladih, održane su tri regionalne konferencije u Mostaru, Banja Luci i Tuzli na kojima su istaknute najznačajnije snage, slabosti, prilike i prijetnje za mlade kroz radionicu SWOT analize. Projektna koordinatorica Nejra Neimarlija Roić predstavila je rezultate tri regionalne konferencije. Službenici/e za mlade, predstavnici/e vijeća mladih/omladinskih savjeta, omladinskih organizacija i omladinski lideri/ce na konferencijama su zaključili da su najvažnije snage mladih njihova brojnost, kreativnost, poznavanje stranih jezika i informatičke vještine, te poznavanje rada na poljoprivrednim dobrima većinom mladih iz ruralnih područja. Kao najveće slabosti mladih jesu nedovoljna informiranost, te nedostatak volonterskog iskustva u toku formalnog obrazovanja koji može povećati šanse za zaposlenjem. Prilike za mlade pružaju se u civilnom sektoru, razvoju privrednog sektora kroz vladine poticaje i olakšice, te prilike za školovanje u inostranstvu nakon čega se mladi s iskustvom i znanjem vraćaju u BiH. Također, prilike za mlade su u zakonskim rješenjima vezanim za mlade koji predstavljaju mehanizam i razne načine poboljšanja položaja mladih. Kao najveća prijetnja mladih jeste loša ekonomska i politička sitaucija u BiH, te nedovoljna institucionalna briga za mlade. 

Presica 2

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...