Mladi moraju donijeti promjene

U Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica u petak je održan okrugli sto na temu “Priprema li nas formalno obazovanje za stvarne potrebe tržišnog rada”. Govornici su bili predstavnica Zavoda za zapošljavanje Tamara Jakupović, predstavnik biznis sektora Amil Kamenica, profesor praktične nastave u Srednjoj grafičkoj školi Dževad Ibišević te Amra Kuljančić – maturantica i dugogodišnja volonterka Instituta. Učesnici okruglog stola su bili srednjoškolci iz IV Gimnazije, Tursko-Bosanskog koledža te Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije.

Mladi moraju donijeti promjene – sebi ali i drugima.

Učesnici/e okruglog stola raspravljali su o načinima pronalaska posla, ali i o drugim mogućnostima, kao što je volontiranje koje je najbolji način za sticanje praktičnih vještina. Zaključeno je da obrazovanje za tržište rada zapravo počinje nakon fakulteta i da samo formalno obrazovanje nije dovoljno, kao i da Zavodi za zapošljavanje nisu tu da bi nam pronašli poslove, pogotovo u državnoj službi kojoj se svi nadaju.

S druge strane, kritički se raspravljalo o sistemu obrazovanja koji srednjoškolcima ne pruža dovoljno prostora za obuku i praktični rad, pa oni po završetku školovanja nisu primamljivi poslodavcima. Ali nažalost, pasivni su i mladi. Ne pokazuju dovoljno inicijative za samostalno traženje prilika za volontiranje te kontakt sa poslodavcima.

Zaključak je da je s jedne strane moguće kriviti sistem obrazovanja, a s druge pasivnost mladih. Ipak, mladi bi trebali biti svjesni da se sistem vjerovatno neće mijenjati narednih godina, te da oni moraju biti ti koji će prvenstveno sebi, ali i drugima donijeti promjene. Moraju znati da još nije kasno i da još uvijek mogu početi raditi na sebi da bi bili konkuretniji na trzištu rada i na taj način sebi stvorili mogućnosti za posao.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...