OSCE-ova službena posjeta Institutu u znaku mladih

U okviru dvodnevne službene posjete Bosni i Hercegovini gđa Milena Stošić, specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a (Organization for Security and Co-operation in Europe) za pitanja sigurnosti i mladih, posjetila je Institut za razvoj mladih KULT. 

 Gđa Stošić je na ovoj poziciji od februara 2015. godine, dok je prije toga bila angažirana kao OSCE-ov ambasador za mlade pri švicarskom programu „Mladi za sigurnost i saradnju u Evropi“.

Specijalni predstavnici za pitanja sigurnosti i mladih predstavljaju glas mladih u OSCE-u, zagovaraju za interese mladih kod raznih zainteresiranih strana i približavaju OSCE mladima doprinoseći utjecaj vrijednosti i konkretnih aktivnosti mladih na OSCE.

Teme sastanka su, između ostalog, bile trenutna pozicija mladih u Bosni i Hercegovini i izazovi sa kojima se suočavaju, trenutne i buduće aktivnosti i planovi Instituta za razvoj mladih KULT i stanje mehanizama participacije i angažiranja mladih u BiH. Govorilo se i o stanju zakonske regulative po pitanju mladih u BiH na svim nivoima vlasti, trenutnom statusu izrade Strategije za mlade na nivou Federacije BiH i načinu funkcioniranja Vijeća mladih FBiH, te kantonalnih i općinskih vijeća.

U okviru službene posjete gđa Stošić je održala sastanak i sa Vijećem mladih općine Novo Sarajevo, a biće upriličen sastanak i sa Savjetodavnom grupom za mlade pri OSCE-ovoj misiji u BiH.

OSCE2016-1.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...