Zajedničke akcije uređenja infrastrukture u lokalnim zajednicama

Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i uz koordinaciju Instituta za razvoj mladih KULT, američki vojnici su, uz pomoć lokalnih volontera/ki i Oružanih snaga BiH učestvovali u akcijama renoviranja i čišćenja infrastrukturnih objekata u četiri općine u BiH, u periodu od 23. do 31. maja 2015. godine. Akcije su organizirane uz pomoć lokalnih partnerskih organizacija u Tesliću, Travniku, Orašju i Bosanskoj Krupi, tačnije u naselju Bosanska Otoka.

U Tesliću je renoviran glavni dio pješačke staze koja je uništena tokom prošlogodišnjih poplava. Američki vojnici su, uz pomoć aktivista Udruženja za edukaciju i političko obrazovanje, te Komunalnog preduzeća „Komunalac“ Teslić, radili na čišćenju korita rijeke Usore i na sanaciji pješačke staze. Korito rijeke Usore je očišćeno na jednoj dionici, a ovu akciju podržao je i načelnik Opštine Teslić svojim prisustvom na samoj akciji. 

Slaviša Gavrić, volonter iz Teslića istakao je da redovno učestvuje u ovakvim akcijama jer smatra da treba pomoći svome gradu da bi što bolje izgledao. Poručuje i drugim mladima da se uključe u slične akcije kako bi njihov grad izgledao što ljepše i urednije.  

U Orašju uz pomoć američke vojske, te učešće Oružanih snaga BiH i volontera/ki Vijeća mladih Orašje, iz sigurnosnih razloga izmjestilo se dječije igralište koje se nalazilo uz prometnu ulicu. Nakon pripreme terena na koji se premjestilo igralište, postavljene su klupe i kante za smeće, zasađene su nove sadnice plemenitih stabala, popravljena je vanjska rasvjeta oko Omladinskog doma, te su kreirani razni sadržaji za djecu.

U Bosanskoj Otoci radilo se na obnovi omladinskog kampa. U kampu, koji je namijenjen djeci i mladima ove regije, kreirani su različiti sadržaji. Dio kampa koji je uništen uslijed velikog nevremena je obnovljen, a u kamp su postavljeni i novi zanimljivi detalji. Američki vojnici u saradnji s Oružanim snagama u BiH, te volonterima/kama Demokratskog centra Nove Nade, pomogli su u izgradnji indijanskih šatora, ljuljački, tobogana, ograda, te info štanda.

Travnik je dobio tri obnovljena dječija igrališta u centru grada. Igrališta su bila u lošem stanju, a američki vojnici uz pomoć lokalnih volontera/ki Centra za edukaciju mladih iz Travnika, uradili su kompletno čišćenje i farbanje svih ograda i mobilijara na ovim igralištima. Postavljene su klupe, ljuljačke i klackalice.

 

US vojnici 2

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...