Premijer Nikšić uz volontere

Premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, danas je, povodom Međunarodnog dana volontera, primio rukovodstvo udruženja Volonteri i prijatelji Konjica, podržao njihov rad i obećao još veću podršku volonterskom radu u FBiH.

U sastavu delegacije koju je predvodio glavni koordinator Adis Muhibić bili su Mustafa Kurtić, Zuhra Omerović, Mirsad Čukle, Sead Baljeta, Elvira Ćosić, Azemina Baljeta i Mirnes Bajić.

Ova organizacija koja broji preko 150 članova do sada se, u pet godina postojanja, istakla brojnim volonterskim akcijama u svojoj sredini. Za svoj su  rad nagrađeni sa dvije titule najboljih volontera u BiH i priznanjem „Grad mladosti“. Značajnu su ulogu odigrali i u organizaciji Bijenala savremene umjetnosti u Konjicu kojeg je Vijeće Evrope proglasilo kulturnim događajem Evrope.

Predstavnici konjičkih volontera upoznali su Premijera o brojnim aktivnostima koji u prvi plan stavljaju dobrobit građana, posebno djece. Razvijajući solidarnost i humanizam konjički volonteri znatno su obogatili život grada, vraćajući mu dušu, živost, radost, povjerenje u čovjeka, obnavljaju pokidanu socijalnu mrežu, vraćaju nadu u bolje sutra.

Delegacija je iznijela i probleme sa kojima se susreću sva volonterska i slična udruženja, posebno u kontekstu usvajanja zakona o volonterizmu i potrebi snažnije implementacije Zakona o mladima.

Premijer Nikšić dao je podršku volonterima, pohvalio njihovu nesebičnost, humanizam, pozitivan i konstruktivan pristup životnim pitanjima, te obećao pomoć u još većoj afirmaciji volonterskog rada. Istakao je da oni, svojim primjerom, pokazuju i ostalim građanima kako se dobrim projektima može učiniti mnogo za svoje sredine i društvo u cjelini. Podržao je i njihov apel da se što prije donese Zakon o volonterizmu u FBiH, kojim bi se volonterski rad priznao kao pripravnički staž i snažnije implementira Zakon o mladim u FBiH.

Nakon posjete Premijeru Vlade FBIH, delegacija je primljena i u sjedištu UN Volontera za BiH od strane šefa Ureda Elizabeth Siebenmann, kao i kod predsjedavajućeg Općinskog vijeća Konjic, Ivice Ružića.

Ovim se završava Sedmica volonterskog aktivizma u Konjicu.

.

 

Preuzeto sa portala: http://www.vipk.info/

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...