Nacrt zakona o volontiranju ušao u parlamentarnu proceduru

SastanakKomisija1

O zakonu o volontiranju FBiH priča se već nekoliko godina. Svi se slažu u jednom – da je neophodan upravo zbog zaštite prava brojnih volontera, onih koji svoje slobodno vrijeme poklanjaju zajednici i njenom napretku. Takvih je u BiH svakim danom sve više. Tu ideju su pratile brojne poteškoće, tako da je sve do prije nekoliko mjeseci ovaj zakon u parlamentarnoj proceduri izgledao gotovo pa nestvarno. Zahvaljujući KULTU i Komisji za pitanja mladih FBiH, danas je ta priča dobila jedno novo poglavlje – tekst zakona je ušao u parlamentarnu proceduru!

5. decembra, na Međunarodni dan volonterstva, nacrt zakona o volontiranju FBiH je upućen u parlamentarnu proceduru. Komisija za pitanja mladih FBiH je zajedno sa Institutom za razvoj mladih KULT uradila nacrt zakona, a na današnjoj sjednici jednoglasno podržala i uputila ga u dalju proceduru.

“KULT prije svega želi dobru saradnju sa Komisijom za mlade FBiH. Nažalost, nemamo često priliku raditi sa vladinim sektorom i ovakav način rada je izuzetno produktivan. Zakon o volontiranju FBiH nastao je kao izuzetno važan dokument po uzoru, ne samo na zamlje u okruženju, već i zemlje EU. Nastojali smo u Nacrt ugraditi sve odredbe koje su važne u zakonima Evropske unije, ali isto tako rješavaju i određene probleme u BiH. Nama je bilo veoma važno priznavanje volonterskog rada kao radnog iskustva, jer živimo u zemlji gdje su mladi nezaposleni i nemaju priliku dobiti posao, s obzirom na to da se uvijek traži radno iskustvo i ovaj zakon će omogućiti mladim ljudima da, prije svega, svoje prvo radno iskustvo steknu volontiranjem, kako bi im ono bilo priznato i kasnije prilikom zapošljavanja”, istakao je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

“Prema procjenama koje sam radio mislim da bi negdje oko 45 do 50.000 mladih ljudi mogli steći radno iskustvo na ovaj način. Ono što se podrazumijeva pod dugoročnim volontiranjem koje će biti priznato kao radno iskustvo je rad od najmanje 20 sati sedmično u trajanju od tri mjeseca i više. Također, sam volonter ne može biti izložen troškovima koje ima tokom rada, što znači da će mu biti plaćeni troškovi za prijevoz i hranu tokom rada”, rekao je Mirza Ustamujić, predsjednik Komisije za pitanja mladih FBiH.

Nadamo se da će tekst zakona dobiti pozitivno mišljenje Parlamenta, te da će volonteri/ke Federacije što prije imati zakon koji će štititi njihova prava, ali i definirati njihove obaveze. Parlamentarci, na vas je red!

.

                                        

SastanakKomisija2

(Fotografije su preuzete sa internetskog sajta sarajevo-x.com)

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...