16 dana aktivizma: Kroz život bez nasilja

U Četvrtoj gimnaziji Ilidža održane su četiri radionice za učenike/ce osnovnih i srednjih škola s područja Općine Ilidža i panel diskusija Kroz život bez nasilja. Oko 80 učenika/ca imalo je priliku upoznati se sa vrstama nasilja, s akcentom na vršnjačko, rodno zasnovano i cyber nasilje. Po završetku radionica provedena je panel diskusija s građanima/kama Općine Ilidža, na kojoj su govorile gđa Nermina Vehabović-Rudež, psihologinja i psihoterapeutkinja i gđa Hamida Memišević, članica Komisije za zaštitu ljudskih prava, predstavke i prijedloge pri Općinskom vijeću Općine Ilidža.

„U manje od dva sata uspjeli smo naučiti šta je to sve nasilje, a o tome nemamo priliku često slušati i uvidjela sam koliko je važno govoriti o ovoj temi. Posebno mi je bilo interesantno učiti o cyber nasilju jer smo mi učenici svakodnevno okruženi ovom prijetnjom“, izjavila je Rijalda Ragipović, učenica Pete osnovne škole Ilidža.

Pred skoro 100 građana/ki Ilidže, gđa Vehabović-Rudež istakla je koliko je važno da cijela zajednica bude ohrabrena prepoznati i prijaviti nasilje. „Važno je i da profesionalci budu sposobni prepoznati nasilje, ljekari, prosvjetni radnici ili policija i da reaguju na nasilje“, izjavila je Vehabović-Rudež i dodala da policija mora reagovati na svaku prijavu nasilja, po cijenu da je to pedeseta prijava iz iste porodice.

IMG 0555

U uvodnom obraćanju na panel diskusiji obratila se gđa Azra Jahić, predsjednica Komisije za zaštitu ljudskih prava, predstavke i prijedloge pri Općinskom vijeću Općine Ilidža i predstavila rezultate istraživanja koje je ova komisija provela u proteklom periodu. Rezultati istraživanja pokazali su da čak 47% stanovnika općine Ilidža smatra da žene ne trebaju imati ista zakonska prava kao i muškarci.

Sve aktivnosti su provedene u sklopu Gender akcionog plana Općine Ilidža i globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...