16 dana aktivizma: Kroz život bez nasilja

U Četvrtoj gimnaziji Ilidža održane su četiri radionice za učenike/ce osnovnih i srednjih škola s područja Općine Ilidža i panel diskusija Kroz život bez nasilja. Oko 80 učenika/ca imalo je priliku upoznati se sa vrstama nasilja, s akcentom na vršnjačko, rodno zasnovano i cyber nasilje. Po završetku radionica provedena je panel diskusija s građanima/kama Općine Ilidža, na kojoj su govorile gđa Nermina Vehabović-Rudež, psihologinja i psihoterapeutkinja i gđa Hamida Memišević, članica Komisije za zaštitu ljudskih prava, predstavke i prijedloge pri Općinskom vijeću Općine Ilidža.

„U manje od dva sata uspjeli smo naučiti šta je to sve nasilje, a o tome nemamo priliku često slušati i uvidjela sam koliko je važno govoriti o ovoj temi. Posebno mi je bilo interesantno učiti o cyber nasilju jer smo mi učenici svakodnevno okruženi ovom prijetnjom“, izjavila je Rijalda Ragipović, učenica Pete osnovne škole Ilidža.

Pred skoro 100 građana/ki Ilidže, gđa Vehabović-Rudež istakla je koliko je važno da cijela zajednica bude ohrabrena prepoznati i prijaviti nasilje. „Važno je i da profesionalci budu sposobni prepoznati nasilje, ljekari, prosvjetni radnici ili policija i da reaguju na nasilje“, izjavila je Vehabović-Rudež i dodala da policija mora reagovati na svaku prijavu nasilja, po cijenu da je to pedeseta prijava iz iste porodice.

IMG 0555

U uvodnom obraćanju na panel diskusiji obratila se gđa Azra Jahić, predsjednica Komisije za zaštitu ljudskih prava, predstavke i prijedloge pri Općinskom vijeću Općine Ilidža i predstavila rezultate istraživanja koje je ova komisija provela u proteklom periodu. Rezultati istraživanja pokazali su da čak 47% stanovnika općine Ilidža smatra da žene ne trebaju imati ista zakonska prava kao i muškarci.

Sve aktivnosti su provedene u sklopu Gender akcionog plana Općine Ilidža i globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Obilježimo zajedničkim koracima 16 dana aktivizma!

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...