Seminar za uspostavljanje kontakata nacionalnih i regionalnih konsultativnih grupa u okviru Youth@Work partnerstva

U periodu od 18. do 20. novembra 2019. u Birminghamu, UK, predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT, kao član Regionalne konsultativne grupe za zapošljavanje i preduzetništvo mladih na Zapadnom Balkanu, učestvovala je na seminaru za uspostavljanje kontakata nacionalnih i regionalnih konsultativnih grupa u okviru Youth@Work partnerstva.

Nacionalne i regionalne konsultativne grupe sastavni su partneri koji sarađuju s Nacionalnim agencijama Youth@Work partnerstva, kako bi izgradili sinergije između svog rada i djelovanja Youth@Work partnerstva, te kako bi umnožili i maksimizirali utjecaj na zapošljivost mladih i razvoj preduzetništva na svim razinama.

Ovaj seminar okupio je Konsultativne grupe zemalja partnera Youth@Work kako bi istražili ishode i preporuke s ranije održanog kick off sastanka Youth@Work u Istanbulu, podijelili dosadašnje prakse i dostignuća, kao i istražili buduće planove partnerstva. Omogućeni su kontakti i mogućnosti peer učenja između ovih učesnika kako bi se ojačala saradnja i sinergija između lokalnih, regionalnih, nacionalnih i EU inicijativa o zapošljivosti mladih i preduzetništvu, posebno u odnosu na sljedeće teme:

  • poticanje ženskog, digitalnog ili socijalnog preduzetništva
  • priznavanje zapošljivosti ili preduzetničkih kompetencija
  • međusektorska ili partnerstva s više sudionika, pristupi i saradnja na unapređenju zapošljivosti mladih i mladih odraslih osoba, posebno onih s potrebama
  • uloga i doprinos rada mladih razvoju zapošljivosti ili razvoju preduzetničkih kompetencija

Youth@Work Strateško partnerstvo za zapošljavanje i preduzetništvo mladih osnovano je u januaru 2018. godine i predstavlja institucionalni savez 11 Erasmus+ nacionalnih agencija (NA), 4 SALTO-YOUTH resursna centra (SALTO), kao i Resursnog centra Evropskih snaga solidarnosti.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...