Završen prvi modul Obuke za službenike/ce za mlade

Obuka za službenike/ce okupila je 16 polaznika/ca iz cijele Bosne i Hercegovine na prvom modulu, tokom kojeg su obrađivali teme timskog rada, liderstva, politika prema mladima i omladinskom radu. U okviru prvog modula organizirane su i dvije studijske posjete, i to u Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA i Muzej optičkih iluzija u Sarajevu.

Obuka je svečano otvorena u ponedjeljak, 29. juna, u hotelu ‘Hills’ u Sarajevu, uvodnim obraćanjem izvršnog direktora Instituta za razvoj mladih KULT, gosp. Jasmina Bešića, u kojem je poželio dobrodošlicu i uspješan rad polaznicima naglasivši da će kroz obuku steći ključna znanja i vještine o tome na koji način djelovati kako bi doprinijeli poboljšanju položaja mladih u svojim lokalnim zajednicama.

“Kada puno malih ljudi, uradi puno malih, dobrih, stvari, to na kraju rezultira nečim velikim. Ti ‘mali ljudi’ su službenici za mlade. Prvi modul je u potpunosti ispunio moja očekivanja i radujem se nastavku obuke”, istakao je gosp. Uroš Šušak, službenik iz Opštine Prnjavor i jedan od polaznika ovogodišnje obuke.

Saradnja sa Općinom Centar Sarajevo nastavljena je i kroz program obuke činjenicom da je službenica za mlade te općine, gđa. Minja Ćukac, također jedna od ovogodišnjih polaznica. Ona se zahvalila Institutu KULT na prilici da učestvuje u obuci, te istakla da odavno nije doživjela i osjetila veću pripadnost grupi nego što je sa trenutnim polaznicima, opisujući je kao BiH u malom.

Institut za razvoj mladih KULT već dugi niz godina organizira i provodi programe obuke službenika/ca za mlade i certificiranje službenika/ca, koji se bave radom sa mladima u gradskim, opštinskim/općinskim i kantonalnim organima vlasti. Program obuke sastoji se od 120 radnih sati, raspoređenih u pet obaveznih modula koji će se održati u periodu od juna do decembra 2020. godine u različitim gradovima u Bosni i Hercegovini. Dodjela certifikata uspješnim polaznicima/ama bit će upriličena u decembru ove godine.

IMG 3082 2

Ovogodišnja obuka provodi se uz podršku Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...