Za mlade u Rudom male promjene su značajne i velike

Rudo je mala zajednica, ali mladi iz ove zajednice uveliko učestvuju u svim aktivnostima koje su dostupne za unapređenje položaja mladih, bile one vezane za sport, kulturu, kvalitetno slobodno vrijeme ili volontiranje i aktivistički angažman. U proteklom periodu Institut za razvoj mladih KULT je upoznao Aranđela i Martinu, mlade aktiviste iz Rudog kod kojih smo prepoznali želju za novim iskustvima i novim znanjima, i spremnost da se posvete razvoju specifičnih vještina koje će im pomoći u daljem radu.

Aranđel i Martina su naišli na spremnost ostatka grupe mladih koji dolaze iz još 12 lokalnih zajednica širom BiH (Bihać, Centar Sarajevo, Gacko, Goražde, Gradiška, Istočno Sarajevo, Mostar, Novo Sarajevo, Prozor-Rama, Prijedor, Ugljevik, i Vitez) da im pomognu i prenesu svoja znanja i iskustva. Biti dio promjene u zajednici nije jednostavno te je iz tog razloga za Aranđela i Martinu iskustvo učešća na aktivnostima sa Institutom za razvoj mladih KULT bilo vrlo značajano.

Martina nam je rekla: „Velika želja za doprinosom zajednici u kojoj živimo vodila nas je upravo ka tome da se bavimo aktivizmom i volontiranjem” i pojasnila da su pomno pratili sve što se dešava na kampu, šta su drugi timovi mladih uradili u svojim zajednicama  i odlučili se prvom prilikom priključiti.

Naši mladi aktivisti iz Rudog su učestvovali na trodnevnom treningu „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“ koju je Institut za razvoj mladih KULT organizovao u novembru  sa ciljem da mladim aktivistima omogući razmjene iskustava i usavršavanje vještina za pripremu, kreiranje prostora i podržavajućeg okruženja za mlade da artikulišu i identifikuju potrebe, probleme i neiskorištene potencijale, ali i da istovremeno ponude inicijative ili rješenja za unapređenje kvalitete vlastitog života i života lokalne zajednice. Dijalog za mlade je ujedno i proces u kojem mladi uče artikulisati i prioritizirati svoje ideje i potrebe, i uobličiti ih u inicijative i prijedloge aktivnosti koje lokalna zajednica može podržati i time unaprijediti položaj mladih.

Aranđel o ovom iskustvu kaže: „Trening o vođenju dijaloga za mlade u kojem sam učestvovao pruža vještine i znanja koja će značiti za dalji rad na unapređenju i vođenju samih dijaloga, ali isto tako i uopšteno u aktivizmu. Trening nas je dodatno motivisao, donio nova poznanstva, prijatelje i energiju da nastavimo dalje. Mladi trebaju priliku da iznesu svoje potrebe, probleme, ideje, a baš to pruža nam dijalog za mlade.“

Sada kada su uhvatili korak sa vještinama, dobili mnogo podrške i novih znanja, ovo dvoje mladih aktivista kažu kako su spremni nastaviti u pravcu poticanja promjena bez obzira na izazove.

„I male, promjene trebaju biti velika stvar za sve nas jer su i one značajne. Tako je za mene u mojoj maloj lokalnoj zajednici na istoku BiH važno baviti se unapređenjem položaja mladih“, kaže nam Aranđel.

Zahvaljujući projektu „Jačanje kapaciteta mladih iz 13 partnerskih zajednica“ Institut za razvoj mladih KULT imao je priliku upoznati ove izvanredne mlade iz opštine Rudo, upoznati ih sa vršnjacima sa kojima dijele mnoge interese i ciljeve ali im i omogućiti da se osnaže  i postave kao aktivni akteri promjena u njihovoj zajednici. Sigurni smo da će ovaj energični tim pokrenuti puno pozitivnih stvari i da će drugim  mladima u Rudom biti inspiracija da aktivno učestvuju u kreiranju boljih prilika. Ova pozitivna priča je i nama u Institutu podsjetnik kako je veliko zadovoljstvo i čast osnažiti mlade da se informišu o svojim pravima, da traže bolje i sa samopouzdanjem istraju na ovom putu.

Projekat je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2 kojeg finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...