UMiD Alumni: Uspomene ne blijede ni poslije nekoliko godina

Proteklog vikenda u Sarajevu organizirano je prvo u nizu okupljanja Uči, Misli i Djeluj! UMiD Alumni zajednice. Tmurni sarajevski vikend osunčale su godinama, pa čak i decenijama pažljivo čuvane uspomene na jednogodišnje UMiD iskustvo koje polaznici ranijih generacija najčešće opisuju kao godinu zabave, pozitivnih priča, dobre atmosfere, sjajnih mladih ljudi i mnoštva novih znanja. Mladi koji prođu ovu obuku su često stava da im učešće u UMiD-u u mnogim stvarima promijeni život.

Imajući na umu to da se već duži period među polaznicima spominje potreba za uspostavljanjem Alumni zajednice, ideja okupljanja i prvog sastanka bila je upravo da se zajedno sa prisutnima postave prvi temelji za stabilno djelovanje UMiD Alumnija. Na sastanku su predstavljeni ključni i najvažniji razlozi za uspostavu ove zajednice, te je diskutovano o načinima njenog djelovanja, strukturi, kao i narednim koracima potrebnim za aktivno djelovanje.

Institut već neko vrijeme radi na uspostavljanju UMiD Alumni zajednice, kako bi razumio trenutne potrebe polaznika ranijih generacija UMiD obuke i pružio im prilike za ponovne susrete, razmjenu ideja i mišljenja. Istovremeno, ideja UMiD Alumni zajednice jeste i da se kreira mreža osnaženih ljudi,  profesionalaca u različitim oblastima, koji žele iz svojih današnjih uloga podržavati i stvarati nove prilike za mlade koji trenutno prolaze ili će u budućnosti prolaziti UMiD obuku.

Osmijeha, lijepih uspomena i dugoočekivanih zagraljaja nije nedostajalo, kao ni motivacije, dobrih prijedloga i različitih ideja kako na što bolji i funkcionalniji način započeti sa radom. Među motivima prisutnih na prvom okupljanju posebno se istakla želja da se UMiD-u vrati na neki način ono što je dao prije mnogo godina, kao i umrežavanje i ponovno povezivanje sa ljudima koji dijele iste vrijednosti. Pojedini polaznici su istakli da UMiD Alumni zajednicu vide kao jednu veliku porodicu koja podučava i u kojoj svi uče jedni od drugih.

Od 2005. godine do danas, kroz 17. generacija obuku UMiD pohađalo je preko 400 polaznika. Danas se osobe koje su završile obuku nalaze u različitim državama širom svijeta, kao i na veoma značajnim pozicijama unutar Bosne i Hercegovine. Profili polaznika ranijih generacija veoma su šaroliki tako da imamo polaznike koji su novinari, političari, izabrani zvaničnici, istaknuti omladinski radnici, preduzetnici, socijalni radnici, psiholozi, sportisti, doktori itd.

Mi u Institutu smo ponosni što sada sasvim sigurno znamo da UMiD uspomene ne blijede, da polaznike vežu iste vrijednosti bez obzira na to da li su UMiD završili prije godinu ili sedamnaest godina, te je prvo okupljanje u potpunosti prevazišlo naša očekivanja. Svi oni koji su bili spriječeni družiti se sa nama, mogu to planirati u mjesecu septembru, a za učešće potrebno se registrovati OVDJE.  Radujemo se novim susretima.

Jednom UMiD, uvijek UMiD!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *