Treći sastanak mladih iz Evrope i Zapadnog Balkana 2020

O ulozi transnacionalne saradnje i evropskih programa za mlade u poticanju pozitivnih društvenih promjena, te razvoju omladinskog rada i omladinske politike i procesu evropskih integracija razgovaralo se u okviru Trećeg sastanka mladih iz Evrope i Zapadnog Balkana 9. juna 2020. g. u online okruženju. Prvobitno planiran kao trodnevni sastanak u Crnoj Gori u aprilu 2020. godine, sastanak je prilagođen virtuelnom jednodnevnom događaju.

Sastanak je nastavak prva dva sastanka mladih iz Evrope i Zapadnog Balkana, održanih 2016. i 2018. godine. i okupio je 50 učesnica i učesnika posvećenih radu s mladima iz zemalja EU i zemalja Zapadnog Balkana. Zajednički su analizirana dostignuća prošlih projekata saradnje između EU i Zapadnog Balkana i istražene su potrebe. Razgovaralo se i o tome šta bi praktičari za mlade, donosioci odluka i razni drugi sudionici koji su involvirani, uključujući relevantne institucije i strukture podrške, mogli učiniti kako bi se povećao učinak i ostvarile pozitivne promjene u društvu, te na taj način pokretati korake naprijed ka EU programima za mlade nakon 2020. godine. Neki od konkretnih ciljeva ovog sastanka uključuju: pregled stanja i podršku za saradnju i učešće Zapadnog Balkana u EU programima za mlade (Erasmus+ i ESC); istraživanje povezanosti programa EU za mlade i daljnjeg razvoja omladinskog rada, omladinske politike i istraživanja; istraživanje pitanja koja su relevantna za mlade i koja bi se mogla riješiti u projektima transnacionalne saradnje; osiguranje prostora za doprinos procesu osmišljavanja buduće saradnje sa susjednim partnerskim zemljama (u novim EU programima za mlade)

Sastanak su zajednički organizirale nacionalne agencije za program Erasmus+ Mladi u akciji (E+ YiA) iz Hrvatske, Njemačke, Sjeverne Makedonije i Slovenije i Evropske snage solidarnosti (ESC), te SALTO SEE resursni centar. Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT prisustvovala je ovom online sastanku.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...