Svjetionik hercegovačke kulture u novom ruhu

Inicijativa Snaga lokalnog je u proteklih godinu bila dostupna građanima i građankama u 32 lokalne zajednice širom Bosne i Herecegovine, postala alat za prepoznavanje lokalnih potreba te umrežavanje svih željnih promjena i riješavanja problema u njihovim sredinama. Bio je to period učenja, povezivanja i zajedničkog rada, iz kojeg su proistekle mnoge uspješne priče, a jedna takva dolazi sa krajnjeg jugoistoka Bosne i Hercegovine, iz Trebinja.

Kroz inicijativu Snaga lokalnog Narodna bibliotekaTrebinje dobila je novo ruho. Obnovljen je izložbeni prostor, postavljene su nove police, ormari i vitrine, a o značaju ove akcije za građane i građanke i sam grad Trebinje,  govori direktorica Milosava Supić – Vuković.

“Voditi jednu ustanovu znači konstantno raditi na poboljšanju uslova za rad, tražiti načine za savladavanje izazova koji se pred vas postavljaju i osluškivati potrebe zajednice u kojoj djelujete.”

Javna ustanova „Narodna biblioteka Trebinje“ je  centralna biblioteka na teritoriji grada Trebinja. Najveća je biblioteka i matična biblioteka za regiju Istočne Hercegovine, a fond biblioteke iznosi preko 70.000 hiljada bibliotečkog materijala koji prije realizacije ove akcije nije mogao biti adekvatno čuvan.

Kako ističe Supić – Vuković, Narodna biblioteka Trebinje bi se, uz Muzej Hercegovine, mogla nazvati svjetionikom kulture na teritoriji Istočne Hercegovine. Nažalost, duži vremenski period  problem je bio nepostojanja dovoljnih izložbenih prostora. Narodna biblioteka, pored standardnih knjižnih naslova, raspolaže i legatom Jovana Dučića, koji ima 5500 knjiga, 800 serijskih publikacija. Dučićeva biblioteka, svojim bogatstvom, posebno starim i rijetkim knjigama, može da bude komplementarna i mnogo bogatijim bibliotekama u zemlji i inostranstvu. Rijetko koja izložba u zemlji i inoistranstvu o Jovanu Dučiću, o njegovom životu, djelu ili diplomatskoj službi može da se postavi bez dokumenata koji se nalaze u našem legatu. Godinama se tragalo za rješenjem problema nepropisnog skladištenja knjiga koji je zabrinjavao uposlene, ali i korisnike biblioteke. 

biblioteka trebinje 2

“Napraviti prosotr po mjeri njegovog korisnika je cilj na kojem se neprestano mora raditi.”

Cilj uposlenih je i u narednom periodu intenzivno raditi na poboljšanju rada i izgleda biblioteke, a kako najavljuju nove aktivnosti već su u planu.

“Po vokaciji sam novinarka i kroz rad u tom polju imala sam priliku sarađivati sa ljudima različitih profila, vidjeti primjere pozitivne prakse u različitim oblastima, i to me ohrabruje da stalno radim na unaprijeđenju svog okruženja. Na mjestu direktora Narodne biblioteke Trebinje sam godinu dana. Mjesec dana od mog imenovanja kandidovala sam kod Instituta za razvoj mladih KULT projekat uređenja unutrašnjosti biblioteke. To je bio vjetar u leđa da razmišljamo na koje načine još možemo unaprijediti biblioteku. Već imamo tri ideje.” – ističe direktorica.

Prva ideja je digitalizacija legata Jovana Dučića, kako bi se povećala dostupnost naslova, tačnije  kako bi što veći broj korisnika mogao čitati ili istraživati Dučićevu arhivu ili knjižni fond, Stare i rijetke knjige se ne mogu za potrebe korisnika kopirati ni snimati, što ih čini teže dostupnim, ali njihov elektronski oblik promijenio bi takvu sliku. Istovremeno, originalna građa bila bi zaštićenija i samim tim i dugotrajnija.

Narodna biblioteka je među rijetkim ustanovama ovakvog tipa u BiH koja studentima i učenicima pruža besplatno korištenje čitaonice i informatičkog kabineta. Obzirom na veliki broj studenata koji svakodnevno uče u prostorijama biblioteke, uređenje prostora je neophodno kako bi bilo prilagođeno njihovim potrebama.

Treći  izazov je sanacija otvora. Krovni prozori i ulazna vrata na biblioteci su stari, a zbog vlage strada vrijedan knjižni fond.

Uređenje biblioteka samo je jedna od akcija koje su realizovane u okviru inicijative Snaga lokalnog a koje su od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu, ali i širu društvenu zajednicu. Inicijativu Snaga lokalnog zajedno provode USAiD BiH i Institut za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...