Street Arts Festival u Mostaru domaćin ROUTE WB6 volonterima 

Festival ulične umjetnosti koji se, jubilarni deseti put održava u Mostaru ovoga ljeta ugostit će volontere i volonterke iz Albanije, Kosova*, Crne Gore i Srbije u okviru ROUTE WB6 programa razmjene volontera.

Street Arts Festival pokrenuli su mladi entuzijasti, umjetnici i aktivisti okupljeni oko zajedničke ideje da pomognu i potaknu regenerativne procese prostora i društva i da donesu pozitivne priče i umjetnost na ulice podijeljenog grada. Street Arts Festival je u deset godina postojanja oživio mnoge napuštene prostore i ruševine širom grada pretvorio u umjetnička djela na kojima je radio veliki broj lokalnih i svjetskih umjetnika. Festival je izgradio zajednicu umjetnika i scenu ulične umjetnosti zbog čega ima reputaciju jedne od najvećih galerija na otvorenom u regiji. 

 

Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Street Arts Festival postao je domaćin ROUTE WB6 volonterima i volonterkama iz regije. Deset mladih i motiviranih volontera provest će 7 dana u Mostaru gdje će učestvovati u pripremama i održavanju jubilarnog desetog izdanja festivala. 

Volonteri i volonterke će tokom festivala i svog volonterskog angažmana na kreativan način razvijati vještine, usvajati nova znanja, a prisustvovanjem interkulturalnim aktivnostima koje festival organizira u saradnji sa OKC Abrašević ovi mladi će, pored umjetnosti, imati priliku bolje upoznati historiju, kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine.

Regionalni program volontiranja – ROUTE WB6 koristi prekogranično volontiranje kao mehanizam za prevazilaženje društvenih i etničkih barijera među mladima iz regije, te jača europske društvene vrijednosti koje potiču pomirenje, stabilnost i prosperitet u zemljama Zapadnog Balkana.

Institut za razvoj mladih KULT je kontakt tačka programa u Bosni i Hercegovini, te dio konzorcija koji predvodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih RYCO u saradnji sa organizacijama iz zemalja Zapadnog Balkana. Projekt se provodi uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Norveške.

 

*Ova oznaka ne dovodi u pitanje stavove o statusu, i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/1999 i Mišljenjem MSP o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...