Službenici/ce za mlade u korak s mladima Bosne i Hercegovine

Mladi u Bosni i Hercegovini suočavaju se sa brojnim izazovima, a službenici/e za mlade mogu i trebaju pomoći im u njihovom prevazilaženju, jedan je od zaključaka četverodnevnog seminara Službenici/ce za mlade u korak s mladima Bosne i Hercegovine koji je od 20. do 23. novembra 2018. godine održan u Sarajevu.

Na seminaru je predstavljena trenutna situacija mladih u BiH, problemi sa kojima se suočavaju, prilike koje imaju/nemaju, ali i međunarodni programi koje mogu koristiti.

Cilj seminara je unaprijediti odnos između službenika/ca za mlade i mladih koji najčešće ne znaju kome se obratiti u institucijama vlasti, dok službenici/e za mlade, s druge strane, nemaju dovoljno informacija o mogućnostima koje se nude mladima iz BiH.

Službenik/ca za mlade je stručna osoba u lokalnoj upravi za pitanja mladih čiji je zadatak biti posrednik lokalne uprave i mladih u provedbi zakona o mladima, komunikacija sa organizacijama koje se bave pitanjima mladih, omladinskim organizacijama i na kraju pružanje podrške mladima u lokalnoj upravi.

Seminar je okupio službenike/ce iz cijele BiH, predstavnike ministarstava nadležnih za mlade, te predstavnike raznih programa namijenih mladima. Gosti seminara bili su predstavnici/e Regionalnog ureda za mlade (RYCO), Vijeća mladih FBiH, Omladinskog savjeta Republike Srpske, te Erasmus Plus programa. Službenici/e za mlade su Zakonom o mladima u FBiH definirani kao zakonska obveza svake lokalne uprave, u Republici Srpskoj ovakav službenik nije zakonska obveza, dok Distrikt Brčko kao i Federacija BiH ima jasno definiranu ulogu službenika/ce za mlade.

Podaci, preporuke i mišljenja prikupljena tokom događaja sa svih tematskih područja bit će na raspolaganju relevantnim institucijama nadležnim za pitanja mladih na svim nivoima vlasti, te korišteni za dalje kreiranje obuka za službenike/ce za mlade. Seminar je organizovao Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, a uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...