Službenice i službenici za mlade spremniji za unaprjeđenje položaja mladih u svojim zajednicama

Jahorina je od 20. do 24. jula bila domaćin drugom modulu Osnovne obuke službenika/ca za mlade. Šesnaest polaznika/ca, službenika/ca za mlade iz cijele Bosne i Hercegovine, usavršili su svoja znanja iz oblasti javnog  zagovaranja i lobiranja, upravljanja projektnim ciklusom i rada s mladima. Pored teorijskog dijela, polaznice i polaznici imali su priliku simulirati sastanke sa načelnicima, odn. gradonačelnicima, u cilju savladavanja vještina lobiranja te analizirati protekle javne pozive za omladinske projekte iz različitih lokalnih zajednica unutar BiH.

„Drugi modul je u potpunosti ispunio moja očekivanja. Teme koje smo obrađivali u protekla dva modula su izuzetno zanimljive i korisne u smislu da ćemo ih moći koristiti i primjenjivati u našim lokalnim zajednicama. Treneri su ispunili sva moja očekivanja i sve pohvale za njih, kao i za Institut za razvoj mladih KULT na organizaciji obuke. Posebno me fascinira interaktivni rad gdje se kroz praktične primjere stiče korisno znanje“, kazao je gosp. Elvir Sinanović, stručni saradnik za mlade, sport i NVO Grada Živinice.

Drugi modul obuke obogatila je i “Kafa sa …” Enisom Mešetović, stručnom saradnicom za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš, koja je službenicima podijelila svoju inspirativnu priču i predstavila šta sve Općina Ilijaš i ona kao službenica rade za mlade.

 

 

 “Kafa sa službenicom Općine Ilijaš bila je inspirativna. Čula sam korisne informacije koje mogu iskoristiti i primjeniti u svojoj lokalnoj zajednici, s obzirom da Opština Vlasenica nema strateške dokumente iz oblasti pitanja mladih, te ću svakako u budućnosti raditi na tome. Zahvaljujem se Institutu na prilici da učestvujem u obuci”, istakla je gđa Ivana Majstorović, službenica iz Vlasenice i jedna od polaznica ovogodišnje obuke.

Petodnevni modul završio je posjetom Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ u Sarajevu, gdje su službenici/e imali priliku vidjeti primjer dobre prakse te čuti više o samom nastanku Centra, njegovom radu, misiji i viziji.

IMG 7931

Institut za razvoj mladih KULT već dugi niz godina organizira i provodi programe obuke službenika/ca za mlade i certificiranje službenika/ca koji se bave radom sa mladima u gradskim, opštinskim/općinskim i kantonalnim organima vlasti. Program obuke sastoji se od 120 radnih sati, raspoređenih u pet obaveznih modula koji će se održati u periodu od juna do decembra 2020. godine u različitim gradovima u Bosni i Hercegovini. Dodjela certifikata uspješnim polaznicima/ama bit će upriličena u decembru ove godine.

Ovogodišnja obuka provodi se uz podršku Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...