Promoviran priručnik o rodno odgovornom budžetiranju

Rodno odgovorno budžetiranje je ključni metod za osiguravanje pravičnije raspodjele javnih finansijskih sredstava, u svrhu postizanja pune ravnopravnosti spolova. Predstavljeni Priručnik poslužit će donosiocima odluka da procijene, donesu i prate efikasnost odluka o raspodjeli javnih sredstava, kako bi se takva ravnopravnost omogućila.

Izradu Priručnika podržali su Agencija za ravnopravnost spolova u BiH, Gender centar Federacije BiH, predstavnici i predstavnice zakonodavne i izvršne vlasti te nevladine organizacije.

O značaju Priručnika i samoj važnosti integriranja principa ravnopravnosti spolova u budžetske procese na promociji su govorili Jaidev Singh, direktor Odjela za demokratizaciju Misije USAID-a u BiH,  Dženita Hrelja Hasečić, autorica Priručnika , Mirsad Isaković, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH,  Jasmina Zubić, članica Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, te Samra Filipović Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Priručnik je urađen uz pomoć projekta jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP), u kojem je partner Institut za razvoj mladih KULT, a kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Od maja 2013. projekat radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Evropskoj uniji, uključujući i garantiranje jednakih prava i mogućnosti u cijelom društvu.

 

prirucnik rodno odgovorno budzetiranje 2

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...