Prezentacija rezultata Istraživanja o otvorenosti budžeta BiH u 2019. godini

U četvrtak, 9. 7.2020. godine, održana je  prezentacija rezultata Istraživanja o otvorenosti budžeta (Open Budget Survey – OBS) u BiH za 2019. godinu. Istraživanje u BiH sprovodi Fondacija „Centar za zastupanje građanskih interesa“ (Fondacija CPI). Rezultat BiH za transparentnost budžeta u 2019. godini iznosi 33 poena (od 100), što je blizu rezultata koji je BiH ostvarila u Istraživanju o otvorenosti budžeta za 2017.

Istraživanje o otvorenosti budžeta (Open Budget urvey – OBS) je jedino svjetsko nezavisno, komparativno, na činjenicama utemeljeno ispitivanje koje koristi međunarodno priznate kriterije da ocijeni javnu dostupnost budžetskih informacija, formalne prilike za učešće javnosti u državnom budžetskom procesu, te ulogu koju u budžetskom procesu imaju institucije koje pružaju formalni nadzor, poput zakonodavnih tijela i vrhovnih tijela za reviziju.

Ovaj sedmi ciklus OBS-a obuhvata 117 zemalja uključujući i BiH, a predstavljeni rezultati Istraživanja pokazali su sljedeće:

  • Rezultat BiH za transparentnost budžeta u 2019. godini iznosi 33 poena (od 100), što je blizu rezultata koji je BiH ostvarila u Istraživanju o otvorenosti budžeta za 2017.
  • Kada je u pitanju učešće javnosti u budžetiranju, rezultat BiH je 7 poena (od 100)
  • Istraživanje o otvorenosti budžeta ispituje ulogu koju zakonodavna tijela i vrhovne revizorske institucije imaju u budžetskom procesu, i u kojoj mjeri su u stanju ostvariti efikasan nadzor nad budžetom. Parlamentarna skupština BiH i Ured za reviziju institucija u Bosni i Hercegovini, zajedno pružaju ograničen nadzor tokom budžetskog procesa sa zbirnim rezultatom za nadzor od 52 poena (od ukupno 100).

Pored rezultata Istraživanja, predstavljene su i preporuke kako bi se poboljšala budžetska transparentnost, ojačalo učešće javnosti u budžetskom procesu i poboljšao nadzor nad budžetom.

Istraživanje pomaže lokalnim civilnim društvima da procijene i sa svojim vladama razmotre korištenje javnih sredstava i načine izvještavanja. Prvo ovakvo istraživanje, koje se provodi svake dvije godine, na globalnom nivou provedeno je 2006., a u BiH se provodi od 2008.

Prezentaciji je prisustvovala predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT zajedno sa predstavnicima drugih organizacija iz različitih sektora.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...