Potrebno uspostaviti sistem cjeloživotnog učenja u TK

Održana je završna konferenciji „Perspektive obrazovanja odraslih u TK“. Na konferenciji je predstavljena trenutna situacija u oblasti obrazovanja odraslih u Tuzlanskom kantonu, kao i najznačajniji projektni rezultati i strateški dokumenti izrađeni u toku projektnih aktivnosti.

Vodič za obrazovanje odraslih TK,  Analiza stanja u oblasti obrazovanja odraslih u TK, te Prijedlog strategije i akcionog plana obrazovanja odraslih su konkretni rezultati nastali implementiranjem projekta.

Kroz istraživanje „Kako odrasli uče?“ predstavljena je važnost neformalnog i iformalnog obrazovanja u procesu cjeloživotnog učenja. Istraživanje je radila Osnovna škola Simin Han koja se bavi obrazovanjem odraslih već dugo.

Pored istraživanja, gosp. Fikret Vrtagić iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, na konferenciji je govorio o prioritetima obrazovanja odraslih, a gosp. Korjenić iz Centra za obrazovanje odraslih Gračanica govorio je o iskustvima u obrazovanju odraslih.

Katarina Vučković, predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT je, kroz diskusiju, istakla da je trenutno u procesu izrada Strategije prema mladima FBiH i da bi pitanje obrazovanja odraslih u cilju zapošljavanja i ostanka u BiH, trebali biti jedan od važnih segmenata buduće Strategije.

 

 

Projekat „Obrazovanje odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja u TK“, općenito podržava i doprinosi konceptu cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih. Projekat nadograđuje postojeća nastojanja u oblasti obrazovanja odraslih, te podržava već postojeće inicijative vezane za cjeloživotno učenje. Projektne aktivnosti su usmjerene na povezivanje tri sektora: obrazovnog, ekonomskog i vladinog, sve u cilju podrške smanjenju nezaposlenosti na TK regiji i šire.

Projekt vodi Udruženje BOSPO iz Tuzle a partner na projektu je „Centar za obrazovanje odraslih“ iz Gračanice. Projekat su podržali Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Pedagoški zavod TK, JU Služba za zapošljavanje TK, te Udruženje nezaposlenih TK.

 Opći cilj projekta je podrška uspostavljanju sistema cjeloživotnog učenja u Tuzlanskom kantonu kroz povećanje socijalnog dijaloga i sistemskim poboljšanjem u oblasti obrazovanja odraslih.

Više o samom projektu možete pronaći i na Obrazovanje odraslih u TK.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...