Poziv srednjoškolcima i studentima na radionicu  – Protiv korupcije se boriš kada progovoriš!

Analiza rezultata Istraživanja o položaju mladih u Bosni i Hercegovini Institutaza razvoj mladih KULT pokazala je da je jedan od najčešće navedenih razloga za odlazak iz zemlje korupcija. Četvrto mjesto na ljestvici problema jasno ukazuje na to koliko su mladi u svakodnevnom životu pogođeni ovom negativnom pojavom. Jačom provedbom principa pravne države i vladavine zakona, transparentnim pravilima i procedurama te prijavom i procesuiranjem svih štetnih, koruptivnih radnji doprinosimo prevenciji korupcije i unaprjeđenju bh. društva. Stoga je potrebno da se sve više mladih aktivnije uključi u antikoruptivne akcije.

Institut za razvoj mladih KULT nastavlja sa organizacijom različitih aktivnosti koje za cilj imaju educirati i upoznati mlade sa različitim oblicima korupcije i njenom štetnom utjecaju na društvo i državu.

Pozivamo zainteresiranesrednjoškolce i studente sa područja Kantona Sarajevo da se prijave na novu radionicu za mlade koju organizira Institut za razvoj mladih KULT. Radionica pod nazivom „Protiv korupcije se boriš kada progovoriš“ će se realizovati 26. jula 2022. godine (utorak), u periodu od 17 do 19 sati, u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica (Banjska 2, Ilidža).

Ukoliko ste zainteresirani za učešće, prijaviti se možete putem linka: https://forms.gle/nRMnj7f8n4UYtdFS8, najkasnije do 24. jula 2022. godine do 12.00 sati.

Učesnicima ćemo na privlačan način ponuditi priliku da kroz učestvovanje u kratkim predstavama na osnovu ponuđenih scenarija uče o svim pojavama korupcije, ali i njenom uticaju na njihove vršnjake i društvo u cjelini. Neminovno mladi se svakodnevno susreću sa nekim pojavnim oblikom korupcije, a koji su manifestovani u oblastima gdje je ova populacija najprisutnija kao što je obrazovanje, zdravstvo i zapošljavanje. Mladi vrlo često ne prepoznaju sve pojavne oblike korupcije i samim tim ne mogu adekvatno odreagovati ili se aktivno uključiti u borbu protiv korupcije. Kroz vježbe na radionici mladi će se upoznati sa pojavnim oblicima korupcije, njenim uticajem na život pojedinca te načinima na koje mogu djelovati u pravcu prevencije korupcije i što je najvažnije kako odbiti biti učesnik nekog od pojavnih oblika korupcije.

Vidimo se u Spajalici da zajedno učimo i doprinosimo borbi protiv korupcije!

Institut za razvoj mladih KULT od septembra 2021. godine aktivno radi na provedbi inicijative Reci NE! korupciji u Kantonu Sarajevo. Inicijativa, koja se provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske, nastoji privući pažnju javnosti, a posebno mladih i ukazati na štetnost korupcije na život pojedinaca, ispitati stavove građana i mladih o korupciji te pružiti osnovne informacije o borbi protiv korupcije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *