Podrška ženama žrtvama nasilja: Predstavnici i uposlenici ambasada, institucija, kompanija i organizacija u BiH posadili narandžasto cvijeće

Svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan kada se skreće pažnja na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Provedena istraživanja o prisutnosti nasilja nad ženama govore da je u našoj državi svaka druga žena nakon navršene 15-te godine života doživjela neki od oblika nasilja. Ipak, više od 80% žena ne prijavljuje nasilje policiji.

Negativna statistika nas tjera da se aktivno uključimo u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu.

Danas je potrebnije nego ikada ranije raditi na sprečavanju nasilja obzirom da statistike nevladinih organizacija koje se bave zaštitom žrtava i vode SOS telefon za prijavu nasilja ukazuju da je došlo do naglog povećanja nasilja u porodici kao i broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće u periodu pandemije virusa COVID-19.

Narod i pravda Stari grad

Zbog svega navedenog Institut za razvoj mladih KULT je pokrenuo inicijativu #OrangeChallenge, u okviru koje su predstavnici i uposlenici ambasada, institucija, kompanija i organizacija širom Bosne i Hercegovine povodom 25. juna organizirali akcije sadnje narandžastog cvijeća kako bi se poslala jasna poruka podrške i ohrabrenja ženama i djevojčicama žrtvama nasilja te skrenula pažnja na obim i važnost rješavanja ovog problema.

Ambasade Švedske i Norveške u BiH

Iz Instituta su saopćili da je zadaća cjelokupne javnosti uključiti se prvenstveno u prevenciju nasilja kroz edukaciju i informiranje djece i mladih, a potom i sprječavanje i adekvatno prijavljivanje nasilja kojem svjedočimo.

Dodali su da žele iskazati zahvalnost Ambasadama Švedske, Norveške i Republike Slovenije u BiH, BH Telecomu, Mreži policijskih službenica, grupi mladih ambasadora Evropske unije, brojnim udruženjima širom BiH i svim drugim učesnicima inicijative, koji su zajedno sa Institutom pružili podršku žrtvama u vremenu kada snažnije nego ikada moramo biti aktivni u sprečavanju nasilja.

BH Telecom

Institut za razvoj mladih KULT od 2013. godine obilježava Narandžasti dan različitim aktivnostima i inicijativama, te će i u budućnosti nastaviti raditi na prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama.