Poboljšanje ljudskih prava u bh. privrednom sektoru

Izazov

Bosna i Hercegovina suočava se s problemom nedovoljnog poštivanja osnovnih ljudskih prava u privrednom sektoru. O radnicima i radnicama govori se kao o nedovoljno zaštićenoj kategoriji, no zvaničnih podataka o stvarnom stanju nema. U Bosni i Hercegovini ne postoje relevantni statistički podaci o negativnim korporativnim utjecajima na ljudska prava. Nedovoljna svijest i nedostatak znanja o Vodećim načelima UN-a (UNGP), te odgovarajućim očekivanjima od države, obavezama i praktičnim uputstvima za provođenje Načela, radnici/e u privrednom sektoru sve se češće susreću s nepoštivanjem svojih ljudskih prava.

Korporativno volontiranje nije prepoznato kao instrument za mobiliziranje poslovne zajednice kako bi dala značajan doprinos građanskom angažmanu u oblasti marginaliziranih, ugroženih i isključenih grupa i ljudskih prava te osnovnih sloboda, putem dobrovoljnog angažovanja svojih zaposlenih na aktivnostima nevladinih organizacija i neformalnih grupa u zajednici.

Saradnja između poslovnog sektora i građanskog društva nedovoljno je razvijena zbog nedostatka kapaciteta, neravnoteže resursa, operativnih i kulturnih razlika, te neusaglašenih očekivanja.

Naša inicijativa

Kako bi se osiguralo veće poštivanje ljudskih prava u privrednom sektoru, Institut za razvoj mladih KULT je uz finansijsku podršku Evropske unije i u saradnji s partnerima, pokrenuo inicijativu za poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH.

Inicijativa nastoji uspostaviti standardnu politiku i praktična uputstva i predstaviti je bh. preduzećima Utemeljena je na Vodećim načelima UN-a za jačanje korporativne odgovornosti za poštivanje ljudskih prava u BiH. 

Aktivnosti u okviru inicijative direktno će podržavati i promovirati široj javnosti konkretne programe za korporativno volontiranje. Pomagat će bh. preduzećima i organizacijama građanskog društva u zaštiti ljudskih prava te podržavati pristup prilagođen marginaliziranim grupama.

Naša inicijativa pokreće politički i institucionalni dijalog o izradi državne agende o poslovanju i ljudskim pravima, pridržavajući se Vodećih principa UN-a.

Provođenje inicijative

Inicijativa će:

  • ispitati preko 1000 kompanija iz BiH o poštivanju ljudskih prava u privrednom sektoru;
  • upoznati nevladine organizacije o Vodećim principima UN-a (UNGP);
  • upoznati 25.000 stanovnika, uključujući i marginalizirane grupe u BiH, o važnosti korporativnog volontiranja;
  • informirati zainteresirane strane u BiH o važnosti korporativnog volontiranja;
  • upoznati institucije vlasti o Povelji o ljudskim pravima u privrednom sektoru;
  • osnažiti najmanje 40 kompanija za podršku, razvoj i provođenje koncepta društveno odgovornog poslovanja, stavljajući fokus na poštivanje ljudskih prava u privrednom sektoru i korporativno volontiranje;
  • uspostaviti saradnju između nevladinog i privrednog sektora u BiH jačanjem kapaciteta kompanija da promoviraju i provode programe korporativnog volontiranja

Kontakt osoba:

Mirela Geko

tel.: + 387 33 778770

email: mirela.geko@kultbih.org

Projekat se provodi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...