Održan drugi transnacionalni sastanak u okviru projekta WINS

U organizaciji i koordinaciji Asocijacije za istraživanje, komunikaciju i razvoj „Public“ iz Sjeverne Makedonije u saradnji sa Španskom konfederacijom radničkih zadruga (COCETA), mrežom DIESIS, Konfederacijom sindikata Italije (CISL), Udruženjem Socijalne ekonomije Slovenije (ASES) te Italijanskim savezom zadruga (Legacoop Produzione e Servizi),  29. septembra održan je drugi transnacionalni online sastanak projekta WINSPromicanje uključivanja radnika u sektoru socijalnog preduzetništva.

Projekat je sufinansiran sredstvima Evropske unije, a tema sastanka je bila „Uključenost uposlenika u promjenjivom okruženju kroz perspektivu osjetljivih grupa“.

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT podijelili su svoja iskustva i razmjenili mišljenja sa organizacijama iz Španije, Italije, Slovenije i Sjeverne Makedonije na ovoj svojevrsnoj interaktivnoj radionici koja je sa sobom donijela pozitivne prakse, primjere i potencijalna rješenja.

Kriza uzrokovana koronavirusom najviše je pogodila osjetljive kategorije i marginalizirane skupine, ali istovremeno i njihove sugrađane diljem Europe izjednačavajući ih i čineći više ranjivim nego što je to prije bio slučaj. Kao dio oporavka, bez obzira na rizike i izazove, ukazuju se prilike za promjenama poput inkluzije i participacije uposlenika iz marginaliziranih skupina unutar društvenih biznisa, prilike za promocijom socijalne i solidarne ekonomije u društvu uopće, te inkluzivnog preduzetništva. Svi nabrojani koncepti mogu biti pokretačka snaga privrednim društvima i ekonomskim odnosima, istaknuto je tijekom sastanka.

 

Naglasak je stavljen na jačanju kompetitivnih vještina marginaliziranih skupina kroz različite programe i procese kako bi njihova inkluzija u privredi bila što uspješnija. Preduslov tome je svakako zagovaranje njihovih prava kroz zakonske okvire, ali i promocija izranjajuće radne snage privrednom sektoru za koju su obično kompanije bile nezainteresirane u prošlosti. Organizacije iz navedenih zemalja su predstavile pozitivne primjere iz prakse društvenog mentoringa na svojim tržištima radne snage kroz profiliranje osoblja, jačanju vještina i samopouzdanja, direktnog asistiranja poslovnom sektoru u fazi uvođenja i napredovanja uposlenika te potrebu povezanosti sa državnim sistemima socijalne zaštite.

Zaključeno je da se uloga socijalne ekonomije ogleda prvenstveno u istraživanju i jačanju novih ekonomskih modela i metoda, zagovaranju jednakih prava te kreiranju takvog okruženja koje će ljude staviti u fokus prije svega, kao jednim od temeljnih principa Lidershipa.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ekonomski razvojPreduzetništvo

Situaciona analiza: Šta je potrebno za razvoj i održivost biznisa vođenih od strane mladih preduzetnika u BiH?

Institut za razvoj mladih KULT u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Četiri omladinske organizacije za aktivnosti u Gradu Tuzli dobilo 44.300 KM

Četiri organizacije koje se bave pitanjima mladih jučer su potpisale ugovore sa Gradom...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanje mladih preduzetnika – Put ka izgradnji i održivosti biznisa

Posljednji, četvrti okrugli stol „Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je...

Ekonomski razvojRazvoj održivosti

Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika: Okrugli stol održan u Doboju

Okrugli stol “Umrežavanjem do održivosti biznisa mladih preduzetnika“, održan je danas u...