Nikad ne odustajte od svojih snova: Uspješne sportistkinje iz BiH podržale borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Znate li da je samo 5.6% žena bilo u upravnim odborima sportskih saveza u 2020. godini? Podaci su bazirani na uzorku od 10 najviše finansiranih olimpijskih sportova u BiH, a uključuju sljedeće sportske saveze: taekwondo, biciklizam, judo, atletika, tenis, boks, košarka, hokej na ledu, klizanje i odbojka.

Nijedna žena nije predsjednica upravnog odbora sportskog saveza, dok je od 17 zamjenika predsjedavajućeg upravnih odbora samo jedna žena.

Ostvarivanje ravnopravnosti spolova jedan je od ključnih ciljeva globalne Agende 2030. za održivi razvoj. U njoj se naglašava kako je sport neophodan alat kojim se pomaže ženski razvoj i potiče osnaživanje žena

Povodom obilježavanja Narandžastog dana, dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama donosimo vam priču o uspješnim sportistkinjama iz BiH, koje su podijelile svoja iskustva i poslale poruku podrške i ohrabrenja ženama žrtvama nasilja. 

Jedna od njih je Azra Dedić, evropska prvakinja i trećeplasirana na svjetskom takmičenju u ID judu. 

98643

„Judo sam počela trenirati sasvim slučajno, pa sam tek onda uvidjela da imam talenat za taj sport. Na samom početku, najveći vjetar u leđa bio je moj Judo klub Una, za koji kažem da je moja druga porodica. Zahvaljujući tome, još treniram i ostvarujem dobre rezultate i ne namjeravam prestati. Predrasude me nisu pokolebale. Ako ih je i bilo, nisam obraćala pažnju na te stvari. Usmjerila sam se da uspijem u onome što volim, a kad imate podršku ništa nije teško. Nisam nikad razmišljala o odlasku iz BiH, a smatram da su sportisti najbolji ambasadori naše zemlje i bilo bi mi jako drago vidjeti da institucije to prepoznaju“, istakla je Azra.

Azra Numanović, generalna sekretarka SFK 2000 Sarajevo predstavnica je najuspješnijeg sportskog kolektiva u evropskim fudbalskim tijelima UEFA i ECA.

azra numanovic

„Fudbal nisam birala. On je našao mene, jednostavno je bio i ostao dio mog života. Nažalost, naše društvo ima izraženu socijalnu nekulturu da prosuđuje kako bi neko drugi trebao da živi i djeluje i takvo ponašanje zaista i stvara ogromne kočnice i prepreke u nečijem napredovanju. Borba protiv predrasuda je nešto što nam je oduzelo mnogo energije koju smo mogle iskoristiti mnogo produktivnije. Fudbal nije jedino što, navodno, ne bih trebala ili ne znam da radim. Vozim motor, svirala sam harmoniku, bavim se eSportom. Sve mogu da radim“, ističe Azra.

Kaže i da je najviše ponosna na svoj tim koji je u posljednih 20 godina dokazao da sopstvenim trudom i radom može da postigne vrhunske rezultate uprkos svim preprekama i nerazumijevanju. Azra navodi da uslove koje sada imaju mogu zahvaliti same sebi i svom trudu, te da je do podrške koju sad imaju od institucija trebalo dugih 15 godina samostalnog rada, dokazivanja i rezultata. Istakla je da su bez finansijskih sredstava, terena i opreme igrale, a ipak postajale prvakinje Bosne i Hercegovine, te pobjeđivale i druge evropske prvake. 

Irma Balijagić, višestruka evropska i svjetska prvakinja u boksu, trenerica je žena i ističe kako je na to posebno ponosna.

irma adler db1

„Igrom slučaja sam krenula putem borilačkih vještina. Prvi sport iz borilačkih vještina kojim sam se bavila je bio kick box i osvojila sam evropsko zlato 2006. godine. Poslije te titule, prebacila sam se na profesionalni box i osvojila sam tri svjetske titule. Jako sam ponosna na to što sam cijeli život u sportu. Bilo je i padova i uspona, i dobrih i loših stvari. Da bismo uživali u nečemu, potrebno je da se bar malo namučimo na putu do ostvarenja nekog cilja. Trenutno radim samo sa ženama, a jedan period sam radila i sa djecom”, kaže Irma.

Dodala je i da je na njenom putu bilo mnogo prepreka, najviše finansijske prirode, ali je to nije spriječilo u ostvarivanju njenih ciljeva. Uprkos tome, njena ljubav prema ovom sportu bila je njen motiv na putu ka uspjehu. 

Irma se prisjetila da je prva novinarka koja je intervjuisala i pisala o njenim prvim uspjesima bila Amra Krvavac, novinarka koja je svoj životni poziv odabrala upravo iz ljubavi prema sportu. 

„Početak moje novinarske karijere bio je vezan za sportsko novinarstvo. Ljubav prema sportu je bio moj glavni motiv i da upišem novinarstvo i imala sam sreću da oko šest godina radim u sportskim rubrikama različitih novinskih redakcija. Ne mogu reći da sam se ikada susrela sa predrasudama zato što sam bila jedna od rijetkih djevojaka koja je u godinama mojih početaka pisala o sportu. Naprotiv, ljudima je to bilo dosta neobično i simpatično. Svi su se više trudili da pomognu i izađu ususret, nego da “odmognu”, a tu mislim na kolege s kojima sam radila, ali i sportiste i sportistkinje s kojima sam sarađivala. Nije lako danas biti sportski novinar u našoj zemlji. Nažalost, država ne prepoznaje značaj sporta kao dobrog načina promocije naše države, pa i ne ulaže u perspektivne sportiste i klubove, a znamo da nema boljih ambasadora od sportista“, kaže Amra.

Njihove riječi podrške i ohrabrenja ženama i djevojkama širom Bosne i Hercegovine:

„Mladim ženama u sportu bih poručila da se bore za sebe i da ne odustaju od svojih snova, makar morale ulagati možda duplo više vremena i energije od njihovih vršnjaka u drugim uređenijim zemljama. Ako nešto vole, trud se uvijek isplati. Kad im je teško samo neka se sjete sjajne Lane Pudar, mlade djevojke koja osvaja medalje na međunarodnim plivačkim takmičenjima, a nema bazen u svom gradu“, poručuje Amra Krvavac.

„Sve što želite da radite, MOŽETE da radite! Niko drugi ne može procijeniti da li ste sposobne za nešto. Vi ste sposobne i jednostavno, go for it“, ohrabruje Azra Numanović.

„Za sve žene, moja poruka bi bila da budu uporne, da se bore za ono što vole i da nikome i ničemu ne dozvole da im sruši snove. MI možemo sve“, ističe Azra Dedić.

„Ženama želim poručiti da trebaju što više vremena posvetiti sportu. Ne zbog fizičkog izgleda, nego zbog mentalnog zdravlja. Posvetite se sebi, bavite se sportom i jačajte svoju psihičku i fizičku spremu. Jako sam osjetljiva na temu nasilja nad ženama i djevojčicama, i to je dodatni motiv da nastavim raditi sa ženama i dam svoj doprinos u tom kontekstu. Budite jake i hrabre u svakom smislu, i onda kada pomislite da nema izlaza sjetite se podrške koju dobijate od svih nas. Nikad ne zaboravite da niste same“, zaključila je Irma Balijagić.

Svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan kada se skreće pažnja na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Institut za razvoj mladih KULT neumorno doprinosi obilježavanju Narandžastog dana i već gotovo deceniju organizira različite aktivnosti s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama, slanja poruka podrške žrtvama, podizanja svijesti o načinima i značaju prijave nasilja te širenja znanja o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u našem društvu.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...