Neprocjenjive priče: Nadežda Gavrić

Priča o volonterima i volonterkama u Bosni i Hercegovini ove sedmice vodi nas do Nadežde Gavrić iz Srpca. Nadežda je studentica prve godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, ali i vrijedna volonterka koja je višestruko nagrađivana za svoj trud. 

Volontiranjem je počela da se bavi najviše zbog, kako kaže, želje da slobodno vrijeme iskoristi na što bolji i smisleniji način. 

 

„Počela sam da volontiram krajem osnovne škole, prvenstveno zbog toga što sam tada imala dosta slobodnog vremena. Željela sam da korisno provedem vrijeme, ali i da učinim nešto dobro za svoju okolinu. Bila sam aktivna u školskim organizacijama i dosta komunikativna, tako da je rad sa drugim ljudima još jedan od faktora koji me je privukao“.

Za Nadeždu je volontiranje plemenita odluka koja daje višestruke prednosti onome ko volontira, ali i odličan način da, kako kaže, otvorite sebi mnoge puteve za budućnost i učinite nešto dobro upravo sada.

„Volontiranje je prije svega činjenje dobrih djela i u tome je suština i najveća vrijednost volontiranja. Onda dolaze i kvalitetno provođenje vremena, upoznavanje drugih ljudi, kao i mogućnost besplatog putovanja i usavršavanja. Pohađala sam brojne obuke koje su mi pomogle da steknem sigurnost prilikom javnog obraćanja, naučim na koji način da osiguram određena sredstva za projekte, da pišem iste i kako da se istaknem kao mlada liderica u svojoj zajednici“.

Nadeždin prvi volonterski angažman je bio na tradicionalnom ljetnom koncertu u Srpcu koji organizira Udruženje građana C.E.Z.A.R. Vođena dobrim iskustvom koje je stekla volontirajući na koncertu, uskoro se pridružila udruženju, te počela da volontira i u Crvenom krstu i NVO Milenijum

Zbog svoje motiviranosti, truda i zalaganja za dobrobit zajednice, Nadežda je dva puta nagrađivana titulom volontera godine Udruženja C.E.Z.A.R., a čestitke joj je, kako kaže, uručio i sam načelnik opštine što joj je bila dodatna potvrda da njena zajednica cijeni njen rad. 

Od tada je prošlo nekoliko godina i danas je ova mlada djevojka ponosna na sebe i na sve što je prošla i naučila volontirajući.

„Uvijek rado istaknem i podijelim kroz svoj primjer koliko je volontiranje važno i šta sam sve naučila i kakva iskustva sam stekla zahvaljujući upravo volontiranju. Kada čujete onu čuvenu frazu kako naše malo nekome znači puno, povjerujte da je zaista istinita. Nevjerovatno je koliko čak i naizgled mala pomoć može da usreći one kojima je ta pomoć potrebna“.

Nadežda u skorijoj budućnosti planira da se posveti fakultetu i svom akademskom obrazovanju, ali isto tako želi ostati aktivna na drugim poljima, a posebno na polju volontiranja. 

Za sve koji čitaju, a posebno za mlade, ova vrijedna volonterka ima važnu poruku:

„Mladima bih poručila da prvenstveno budu dobri ljudi. To bi za mene značilo da, kad god su u mogućnosti, pruže pomoć onima kojima je pomoć potrebna, ali i da iskoriste svaku priliku koja im se pruži. Prihvatanjem novih prilika, proširiće svoje vidike, naučiti nešto novo i konstantno se usavršavati“ – završava Nadežda, još jedna motivirana mlada osoba koja ulaže napore i vrijeme da podrži svoju lokalnu zajednicu i ljude kojima je podrška potrebna. 

Serijal „Neprocjenjive priče“ realizira se u duhu promocije volontiranja kao prilike za individualni razvoj i razvoj zajednice, te podrške koje volontiranje daje našem društvu. Serijal realiziraju Institut za razvoj mladih KULT i Volonteri Ujedinjenih Nacija (UN Volunteers) u BiH.

#toghetherwecan

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...