Naziru li se poboljšanja u oblasti zapošljavanja?

Promjene ili donošenja zakona i propisa koji se tiču oblasti zapošljavanja i preduzetništva mladih tokom 2019. godine bit će zagovarane u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji i Srbiji, jedan je od zaključaka partnerskog sastanka u Inicijative organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih koji je 24. i 25. januara održan u Beogradu, a kojem su prisustvovale i predstavnice Instituta za razvoj mladih KULT.

Bit će organizovane i dvodnevne obuke o zagovaračkim kampanjama i unapređenju politika zapošljivosti mladih za organizacije civilnog društva koje se bave pitanjem zapošljivosti mladih, na teritoriji svih šest partnerskih zemalja Zapadnog Balkana. Planirano je i finansiranje projekata organizacija civilnog društva sa teritorije Zapadnog Balkana koje se bave unapređivanjem zapošljivosti mladih.

U toku je i kreiranje platforme WEB4JOBS, putem koje će mladi biti u mogućnosti dobiti informacije i savjete o mogućnostima za zapošljavanje, praksu, obrazovanje i mobilnost u cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

Inicijativa WeB4YES traje do kraja 2020. godine, a podržana je od strane Evropske komisije u okviru programa „Osnaživanje civilnog društva i medija 2016-2017, Regionalne tematske mreže organizacija civilnog društva“.

Koordinator projekta je Beogradska otvorena škola, a partneri na projektu, pored Instituta, su Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID (Crna Gora), NGO Lens (Kosovo), Asocijacija Beyond Barriers (Albanija), Nacionalni omladinski savjet Makedonije i Međunarodni centar Olof Palme (Švedska).

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...