Mladi poručuju: Prvi glas je najbitniji!

Koliko važnu ulogu u životima mladih ljudi ima obuka za omladinske lidere/ice Uči, misli i djeluj! pokazuje nam i Hana Džananović, osamnaestogodišnja srednjoškolka kojoj je UMiD prva neformalna obuka na kojoj učestvuje.

Za potrebe prijave na obuku u okviru teme Šta ja mogu uraditi danas da mladima u mojoj zajednici bude bolje sutra? Hana je uradila ispitivanje stavova među svojim vršnjacima, učenicima trećih razreda srednjih škola u Sarajevu. Kroz tu anketu, došla je do rezultata koje je hrabro odlučila da pokuša promijeniti. Liderske vještine i znanja koja je stekla u prvoj polovini obuke bili su njena motivacija da pripremi i provede svoju prvu lokalnu građansku inicijativu.

Prvi glas je najvazniji 1

Lokalne građanske inicijative u sklopu obuke Uči, misli i djeluj!, stvaraju nove prilike i nove sadržaje za mlade u Bosni i Hercegovini. Hanina lokalna građanska inicijativa nosi naziv Prvi glas je najbitniji! i bavi se razvojem političke pismenosti i kritičkog razmišljanja. Kroz svoju inicijativu  Hana je odlučila edukovati svoje vršnjake o izbornom procesu i važnosti glasanja na izborima kao mehanizma građanskog učešća. Osnovni problem koji je Hana prepoznala zahvaljujući spomenutom ispitivanju jeste to da ona i njeni vršnjaci koji na Općim izborima 2022. godine prvi put glasaju ne znaju dovoljno o izborima, načinu glasanja i samom izbornom procesu.

IMG 5697

U okviru inicijative Hana je danas za predstavnike učenika šest sarajevskih srednjih škola organizirala edukativnu radionicu na kojoj je fokus bio na upoznavanju sa tehničkim aspektima izbornog procesa, gdje su mladi mogli naučiti šta očekivati od izbornog dana na putu od kuće do glasačke kutije.

 

Drago mi je što sam uspjela kroz svoju inicijativu motivisati i pokrenuti mlade ljude i zajedno sa njima učiti kroz razgovore u toku radionice. Mnogobrojna pitanja i aktivnost učenika, potvrdili su moja pretpostavku da je mladima, prvim biračima, potrebno dati konkretne informacije o izbornom procesu i značaju njihove uloge. Osim toga, osjetila sam da su bili zahvalni i za ohrabrenje koje su dobili da tu svoju ulogu ispune i nadam se da se svi vidimo na predstojećim izborima, kaže naša sjajna UMID-ovka Hana.

Preko 30 srednjoškolaca i srednjoškolki koji su prisustvovali današnjoj radionici imaju zadatak i motivisani su da u narednoj sedmici u okviru časova odjeljenske zajednice svojim vršnjacima prenesu stečeno znanje, kako bi što veći broj mladih koji prvi put imaju pravo glasa na predstojećim izborima ohrabrio da svoje pravo i koristi. Institut za razvoj mladih KULT izuzetno je ponosan na Hanu, te na sve mlade ljude koji u toku i nakon UMiD obuke važe kao pozitivan primjer zajednicama u kojima djeluju i žive.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavno i stručno osoblje iz BiH učilo metode i tehnike za podržavajuće učionice

Nastavno i stručno osoblje srednjih škola u Bosni i Hercegovini se redovno...

Rad s mladima

Inicijativom “Omladinski akcelerator” do dijaloga za bolji položaj mladih u općini Novo Sarajevo

U nastojanju da osnaži mlade u Bosni i Hercegovini i unaprijedi njihovo...

Rad s mladimaUpravljanje grantovima

Razmjenom iskustava do snažnijeg omladinskog sektora u BiH

Institut za razvoj mladih KULT danas je organizirao događaj pod nazivom ExCHANGE...