Mladi nosioci promjena, Udruženje mladih ASUS svijetli primjer Općine Hadžići

Da se trud, zalaganje i rad u konačnici isplate dokazuje nam Udruženje mladih ASUS iz Hadžića. Mladi uključeni u rad Amatersko sportskog udruženja S Hadžići okupljeni su oko ideje stvaranja boljeg sutra, te kroz različite aktivnosti kreiraju prilike za mlade i poboljšavaju kvalitetu života u lokalnoj zajednici.

Udruženje iza sebe do sada ima niz uspješno realiziranih projekata, a jedan od posljednjih je “Hadžići kroz objektiv” za koji je izrađena web platforma eMuzej.ba – Virtualni foto muzej Hadžića. Pomoću platforme se prezentira historija lokalne zajednice zabilježena fotoaparatom, a krajnji cilj je otvaranje muzeja.

Pored toga, Udruženje je aktivno radilo na otvaranju prvog Hub-a u Hadžićima zajedno sa Kulturno sportskim i rekreacionim centrom Hadžići, koji je sa radom zvanično počeo u decembru prošle godine. Novootvoreni Hub predstavlja mjesto susreta mladih koji će prostor moći koristiti za druženje, učenje, pokretanje biznisa, razmjenu ideja, a sve to u opuštenoj i motivirajućoj atmosferi. Mladi na raspolaganju imaju audio-vizuelnu opremu neophodnu za održavanje sastanaka i izradu prezentacija, a pored toga, u okviru Hub-a nalazi se i posebno osmišljen prostor namijenjen druženju.
Tokom proteklih godina, Udruženje je bilo uključeno u različite aktivnosti drugih organizacija poput koalicije “Pod lupom”, podršku inicijativi izmjene zakona o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine, a urađena je analiza i monitoring rada Općinskog vijeća Hadžića čiji rezultati su objavljeni krajem prošle godine.

Javnim predstavljanjem podataka skrenuta je pažnja mladih ali i drugih u lokalnoj zajednici da je preko osam mjeseci bilo onemogućeno glasanje o inicijativama na sjednicama Općinskog vijeća. Rad u službi građana i ostavljanje političkih nesuglasica po strani bile su molbe Udruženja usmjerene prema vijećnicima kao jedini način da se poboljšaju uvjeti i kvaliteta života svih građana Općine Hadžići.

Osim rada Općinskog vijeća, analiziran je i rad mjesnih zajednica na području Općine Hadžići nakon čega su predstavljeni podaci o broju održanih sjednica, predloženih i realiziranih aktivnosti za period od četiri godine u cilju informiranja javnosti, ali i isticanja važnosti učešća u izbornim procesima.

U cilju ujedinjavanja građana, prevazilaženja predrasuda i stereotipa organiziran je WinterFest – zimski festival, koji je posjetilo preko 35.000 ljudi u Hadžićima. Posjetitelji su imali priliku uživati u 20 muzičkih nastupa, a takmičenje u futsalu okupilo je preko 1.200 učesnika. Festival je održan i u Bugojnu, a postavljanje ledene plohe posebno je obradovalo djecu i mlade.

Pandemija koronavirusa ostavila je velike posljedice na ekonomiju i u najrazvijenijim državama svijeta, pa je tako i veliki broj projekata zaustavljen, međutim to nije mnogo poremetilo rad Udruženja. Kako ističu u ASUS-u, svoje poslovanje su pravovremeno prilagodili online formatu, te su vrijeme najstrožih mjera – tokom lockdown-a, posvetili za internu analizu poslovanja u cilju otkrivanja slabih tačaka organizacije.

„Posljednje dvije godine pandemije bile su posebno teške, kako za sve tako i za nas, zbog nemogućnosti provođenja projekata. Period smo iskoristili da ojačamo interne kapacitete uz podršku tima Snaga lokalnog. Nakon izvršene samoprocjene, radili smo na razvoju pravilnika i procedura, od kojih su neki već usvojeni. Naš cilj je kroz ovakve aktivnosti ojačati Udruženje, imati transparentne procedure, što će u konačnici olakšati proces ostvarivanja novih saradnji“ , rekao je Tarik Fatić, predsjednik Udruženja.

Kroz podršku USAID-ovog programa Snaga lokalnog posvećenom jačanju lokalnih organizacija pružena je podrška predstavnicima Udruženja u procesu unaprjeđenja poslovanja i postizanja što je moguće produktivnijeg djelovanja organizacije.

Trenutno u Udruženju vrijedno rade na izradi strateškog plana kojim će se definirati strateški pravci i smjerovi djelovanja organizacije u narednih pet godina, a koji će u konačnici jasnim postavljanjem ciljeva pojednostaviti njihovu realizaciju kroz planirane aktivnosti. Kroz treninge posvećene različitim temama predstavnici Udruženja unaprijedili su znanja i vještine, a praćenjem instrukcija za izradu dokumentacije i postavljanja jasnih pravila poslovanja, Udruženje je postalo stabilna organizacija i jedan od lidera u lokalnoj zajednici.

Udruženje mladih ASUS nastavlja sa aktivnim radom u okviru lokalne zajednice, a svi zainteresirani više informacija mogu saznati na zvaničnoj Facebook stranici.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...