Mladi lideri u zajednici: Jeste li čuli za Putujuće psihološko savjetovalište?

Azra Musić, polaznica obuke Uči, Misli i Djeluj! je glas promjene i podrška za mlade u Tuzli, a posebno za mlade u ruralnim mjestima na području Grada Tuzla.

Inicijativa „Putujuće psihološko savjetovalište“ bila je jedinstvenu priliku za mlade da istraže svijet mentalnog zdravlja kroz interaktivne radionice ali i individualne sesije koje su mogli koristiti nakon predavanja. Azra je prepoznala potrebu da se posveti pažnja menalnom zdravlju i odlučila da pruži prilike koje mladima nisu često dostupne, kada su u pitanju ove teme.

Radionice su pružile učesnicima jedinstvenu priliku da istraže svijet mentalnog zdravlja. Kroz interaktivne sesije, mladi su učili o osnovnim pojmovima mentalnog zdravlja, faktorima koji utječu na njega te o važnosti očuvanja i poboljšanja vlastitog mentalnog zdravlja. Svojim ličnim pričama i iskustvima, učesnici su doprinijeli bogatstvu diskusija o ovoj važnoj temi.

Ova podrška kroz inicijativu bila je dragocjena, pružajući mladima prostor da izraze svoje brige i dobiju savjete za dalje korake ka očuvanju svog mentalnog zdravlja.

Jedan od ključnih aspekata inicijative je osnaživanje mladih putem dodatnih mehanizama brige o mentalnom zdravlju. Mladi su stekli uvid u alate i tehnike kojih ranije nisu bili svjesni, a koji će im koristiti u budućnosti. Ova inicijativa, ne samo da pruža trenutnu podršku, već gradi temelje za dugoročno očuvanje mentalnog zdravlja mladih u ruralnim zajednicama.

Azra ističe da je cilj ove inicijative, ne samo informirati mlade, već ih i osnažiti da preuzmu aktivnu ulogu u očuvanju svog mentalnog zdravlja.

“Želim da mladi shvate da briga o svom umu nije znak slabosti, već hrabrosti i snage. “Putujuće psihološko savjetovalište” je tu da im pruži podršku na tom putu samopomoći i samoproučavanja”, kaže Azra.

Ova lokalna građanska inicijativa postavlja standarde za pružanje brige o mentalnom zdravlju u zajednicama koje često imaju ograničen pristup takvim resursima. “Putujuće psihološko savjetovalište ostavlja trajni uticaj na mlade, pomažući im da grade otpornost i slobodu da se izbore sa svakodnevnim izazovima.

Ova inicijativa se provodi u partnerstvu s Udruženjem Omladinski pokret Revolt iz Tuzle, uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *