Mladi lideri u zajednici: ljubav prema biciklizmu pokrenula je inicijativu ‘aj na bajk

Zahvaljujući osjećaju odgovornosti prema zajednici i liderskim vještinama koje je stekla kroz obuku Uči, Misli i Djeluj!, Sevda Muratović iz Velike Kladuše odlučila je poduzeti konkretne korake kako bi motivirala sugrađane, a posebno mlade, da zavole biciklizam i učine ga sastavnim dijelom svog života kroz lokalnu građansku inicijativu ‘aj na bajk.

Sevda je organizirala niz aktivnosti koje promoviraju biciklizam kao zdravu i zabavnu aktivnosti ali i edukacije za zajednicu o važnostima zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Edukacije su pružile uvid u važnosti pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, istaknuvši koristi koje biciklizam može donijeti u održavanju zdravog stila života. Učesnici su imali priliku čuti iz prve ruke iskustva profesionalnog sportiste, dobijajući motivaciju za uvođenje zdravih navika u svoje živote.

Druga ključna aktivnost inicijative bila je interaktivni čas za djecu u kojem je stavljen fokus na važnost fizičke aktivnosti i pravilne ishrane, a uključivao je vježbe i kratko takmičenje pokretljivosti gdje su mališani mogli dobiti i nagrade. Djeca su kroz igru i edukaciju stvorila svijest o važnosti aktivnog života, razvijajući ljubav prema zdravim navikama već u ranoj dobi.

Sevda, pored toga što je zaljubljenica u biciklizam je i vizionar, koji svojim zalaganjem za zajednicu mijenja način razmišljanja svojih sugrađana, a njena predanost poticanju zdravih životnih stilova i ljubavi prema biciklizmu čini je pravom inspiracijom za sve generacije u Velikoj Kladuši.

„Za mene lokalna građanska inicijativa je predstavljala novi izazov, novu priliku za doprinos zajednici, stjecanje novih iskustava ali i poticanje novih pozitivnih i korisnih priča. Za zajednicu i mlade je značila prvenstveno da neko osluškuje i prepoznaje njihove potrebe, te je voljan da zajedno sa ostatkom zajednice pronalazi potenacijalna rješenja. Kroz proces planiranja i realizacije naših aktivnosti još jednom smo se uvjerili kako pojedinac može da potakne promjenu i zakoluta kamen, ali je podrška i pomoć zajednice neophodna kako bi se proces doveo uspješno do kraja. Ja sam doista imala sreću da sarađujem sa divnim ljudima“, rekla je Sevda.

Ova inicijativa se provodi u partnerstvu s Udruženjem omladinska organizacija „Demokratska organizacija mladih“ iz Velike Kladuše, uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...