Mladi kao snaga i pokretač promjena u društvu

Završen je 4. modul obuke Uči, misli i djeluj 18!
Ovaj modul polaznicima je približio temu politika prema mladima. Poznavanje procesa kreiranja politike prema mladima, polaznicima daje potrebno znanje i vještine da budu aktivni sudionici pri definiranju potreba i pronalasku institucionalnih rješenja s ciljem poboljšanja položaja mladih na lokalnom nivou.

Polaznici su kroz ovu temu upoznati kako se vlast, naročito lokalna, susreće sa rješavanjem problema mladih. Poznavajući mehanizme njihovog uključivanja u donošenje odluka, polaznici su osposobljeni za zagovaranje u svojim zajednicama.

A da je modul ispunio očekivanja, potvrđuje i polaznica iz Tuzle, Azra Musić: “Modul je potpuno ispunio moja očekivanja, čak je bio mnogo zanimljiviji i produktivniji nego što sam očekivala. Modul je bio jako interaktivan i pružio mi je mogućnost da se upoznam sa situacijom mladih u lokalnim zajednicama ostalih polaznika obuke. Smatram da je jako bitno da mladi budu uključeni u kreiranje strategija prema mladima i politike prema mladima, jer se one tiču najviše mladih. Značaj mladih u kreiranju strategija i politike prema mladima se ogleda u tome da te strategije i politika mogu biti primjenjive i relevantne samo kada uključe mišljenja, potrebe i probleme koje mladi prepoznaju u svojoj zajednici.”

“Iz modula u modul, svaka nova tema, sve više ostavlja utisak na mene, te me nekako oblikuje i usmjerava na raskrsnici životih odluka, kojim putem da krenem. Kao i svaki prije ovog modula, tako i ovaj ispunio je moja očekivanja, čak i nadmašio, te kako odmiču moduli postajem sve više znatiželjna šta nas to čeka u narednim koji dolaze. Iz ovog modula izašla sam sa novim znanjem, te još jednom shvatila koliko smo mi mladi u suštini snaga i pokretač promjena u budućnosti, samo je nebo granica! Uključenost mladih u kreiranje javnih politika ima izuzetan značaj jer donosi brojne koristi za mlade i društvo u cjelini. Omogućava da iznesemo svoje stavove, brige i potrebe i da aktivno doprinesemo politikama koje će najbolje odgovarati našim interesima, što omogućava da se naši glasovi čuju i uzmu u obzir – da na taj način razvijemo vještine liderstva, kritičkog promišljanja, pregovaranja i rješavanja problema. Kroz ovaj proces, mladi se osnažuju da preuzmu aktivnu ulogu u društvu, razviju samopouzdanje i shvate da mogu uticati na pozitivne promjene u svojoj zajednici, što dovodi do toga da uključivanje mladih u kreiranje javnih politika doprinosi izgradnji inkluzivnog, pravednog i održivog društva. Također, donosi nove ideje i perspektive koje su ključne za društveni napredak. Smatram da je neophodno uključiti mlade u donošenje odluka koje, htjeli priznati ili ne, itekako oblikuju budućnost mladih ljudi”, rekla je Nejla Memišević, polaznica sa Ilidže.

Gosti “Kafa sa…” bili su predstavnici Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine koji su polaznicima govorili o svom radu i uključivanju mladih u procese donošenja odluka.

U nadolazećem periodu, polaznici će početi sa provedbom svojih lokalnih građanskih inicijativa uz finansijsku i mentorsku podršku Instituta.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDUMiD teachers

Učesnici UMiD obuka spremni su za nove liderske poduhvate!

Institut za razvoj mladih KULT je održao ceremoniju dodjele certifikata i potvrda...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...