Misli globalno i djeluj lokalno, s mladima, svaki dan!

Tema Međunarodnog dana mladih 2020. je angažiranje mladih za globalno djelovanje kojom se želi istaknuti na koji način učešće mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje institucije i procese donošenja odluka. Istovremeno, ovogodišnji Međunarodni dan mladih postavlja pitanje kako se zastupljenost i angažman mladih u formalnim procesima donošenje odluka može poboljšati.

Piše: Katarina Vučković

Zašto se obilježava međunarodni dan mladih?

Međunarodni dan mladih (IYD) nastao je na inicijativu Ujedinjenih naroda. Predstavlja dan koji potiče na razmišljanje o značenju mladih za današnje društvo. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s kulturološkim i pravnim problemima koji ih okružuju. Prvo službeno obilježavanje ovog dana zabilježeno je 2000. godine. Nastao je godinu dana ranije, 1999. godine, kada  je Generalna skupština Ujedinjenih naorda prihvatila Rezoluciju 54/120, podržala preporuku Svjetske konferencije ministara odgovornih za mlade (Lisabon 8-12. 8. 1998.) da se 12.8. proglasi Međunarodnim danom mladih.

Općenito gledano, Međunarodni dan mladih daje priliku da se obilježe svi uspjesi mladih, istakne važnost pitanja mladih, te promoviraju konkretne inicijative za veće učešće i angažman mladih u društvu. Međunarodni dan mladih širom svijeta obilježava se kroz aktivnosti koje prepoznaju važnost sudjelovanja mladih u političkom, ekonomskom i društvenom životu i procesima.

Važnost teme međunarodnog dana mladih u 2020.

Tema Međunarodnog dana mladih 2020. je angažiranje mladih za globalno djelovanje. Njom se želi istaknuti na koji način učešće mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini podržavaju institucije i procese donošenja odluka. Istovremeno, ovogodišnji Međunarodni dan mladih postavlja pitanje kako se zastupljenost i angažman mladih u formalnim procesima donošenje odluka može poboljšati.

Ujedinjeni narodi navode kako ove godine slave 75 godina postojanja i da je do ostvarivanja Ciljeva programa održivog razvoja ostalo samo 10 godina. Istovremeno, kroz temu ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih UN ističe kako povjerenje u javne institucije jenjava, te kako se cjelokupni svijet nalazi u vrlo izazovnim procesima od lokalnih potreba i problema koji zahtijevaju hitna rješenja (primjeri trenutnih najgorih suvremenih sukoba i humanitarnih izazova), ali i ističu da postoje globalni problemi koji traže reakciju svih nas poput COVID19 i klimatskih promjena.

Kako UN navodi, u svijetu je danas u porastu netolerancija, nacionalizam, izolacionizam, nejednakost i nedostatak političke i socijalne uključenosti. Sve ovo stvara fragmentaciju i polarizaciju među ljudima te ograničava prilike za zajedničko globalno djelovanje.

Mladi su dio svih ovih procesa čak i kada to na prvu ne izgleda tako. Upravo mladi često navode kako se njihov glas ne čuje dovoljno u svim društvenim i političkim procesima. Ako pogledamo izborne stope u svijetu, vidjet ćemo da, iako mladi čine više od polovine svjetskog stanovništva, tek su 2% nacionalnih parlamentaraca u svijetu mladi do 30 godine. Mladima se kroz tradicionalno i formalno političko djelovanje često stavlja teret neiskustva, nedostatak sredstava za njihovo formalno učešće.  Reakcije mladih nisu dio njihove nezainteresiranosti za političko djelovanje, već upravo izazvani frustracijom i preprekama sistema počinju se više udruživati oko tema koje su njima trenutno važne i na načine koji su njima prihvatljiviji.

U svijetu danas imamo pokrete koje vode mladi, a bave se klimatskim promjenama ili daju odgovore na krizu izazvanu pandemijom COVID-a 19, zahtijevajući globalna rješenja. Istovremeno nastaje i veliki broj manjih lokalnih pokreta i aktivnosti mladih koji zbog jednostavnosti i brzine komuniciranja ove populacije brzo dobiju popularnost izvan lokalnog konteksta.

Stoga, ove godine Međunarodni dan mladih želi istaknuti djelovanje i angažman mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini u svim procesima jačanja institucija i procesa. UN želi ove godine vidjeti aktivnosti kroz tri međusobno povezana toka: uključivanje mladih u lokalnoj zajednici, uključivanje mladih na nacionalnoj razini (poput kreiranja i provedbe zakona i politika) i sudjelovanje na globalnoj razini. 

Kako BiH omladinski sektor može podržati i koristiti ovaj važan dan

Imajući u vidu institucionalnu utemeljenost Međunarodnog dana mladih, te važnost teme koju u 2020. promovira omladinski sektor, i u Bosni i Hercegovini može i treba podržati mlade kroz zajedničko obilježavanje dana.

Umjesto da radimo aktivnosti radi formalnosti samog obilježavanja međunarodnog dana, možda da ove godine krenemo u zajedničko djelovanje kroz konkretne inicijative u lokalnim zajednica, ali i prema višim razinama vlasti i s njima.

Iako se sam dan obilježava 12.8., važnost ovogodišnje teme su prilika za svakog omladinskog radnika/cu, službenika/cu za mlade, omladinske organizacije, lokalne i druge razine vlasti u BiH, ali i same mlade da pokažu svoju spremnost i otvorenost za stvarno učešće mladih u procesima donošenja odluka kroz cijelu godinu. Rezultate inicijativa koje pokrenemo povodom IYD 2020. možemo mjeriti najkasnije naredne godine. Mladi su željni promjene u kojoj direktno sudjeluju, a tu priliku za sudjelovanje omladinski sektor dužan je osigurati.

Ukoliko ste mlada osoba, razmislite kako želite biti uključeni u razvoj svoje lokalne zajednice, šta vas konkretno zanima, čemu biste vi voljeli doprinijeti u narednih godinu dana. Kad budete imali tri konkretne ideje, ispričajte ih svojim prijateljima i javite se lokalnoj omladinskoj organizaciji da zajedno krenete u akciju. Budite spremni voditi aktivnosti i raditi na ideji s drugima.

Ukoliko ste omladinski radnik/ca, razmotrite na koji način mladi s kojima radite sudjeluju u procesima donošenja odluka u vašoj omladinskoj organizaciji, omladinskom centru i lokalnoj zajednici. Razmotrite mogućnosti i aktivnosti koje će uključenost unaprijediti u narednih 365 dana. Poklonite više pažnje stvarnoj uključenosti mladih pri donošenju odluka koje ih se tiču. Oni će to cijeniti.

Posebnu pažnju dajte mladima koji u vašoj lokalnoj zajednici nisu nikako uključeni u procese donošenje odluka, koji ne vjeruju institucionalnim procesima, te mladima koji su dio procesa donošenja odluka, kao npr. mladi općinski vijećnici i skupštinski odbornici. Za ove dvije skupine smislite posebne programe i aktivnosti i zajedno na njima radite.

Ako ste službenik/ca za mlade, ponudite mladima podršku u njihovim aktivnostima na sam Međunarodni dan mladih, ali i tijekom godine. Posebno se pobrinite da se glas mladih češće i jasnije čuje kroz procese donošenja odluka. Radite s mladima, omladinskim organizacijama i drugim razinama vlasti da se mladi iz vaše zajednice češće i adekvatnije uključe u procese donošenja svih odluka koje se tiču njih. Sami se uključite u procese vezane za mlade na višim razinama vlasti.

Dajmo sebi priliku da stvarno razumijemo potrebe mladih i razumijeno važnost njihove uloge u našem društvu danas. Međunarodni dan mladih nije, i ne bi trebao biti, samo proslava, već jasan poziv na djelovanje i rad na polju mladih i s mladima.

IYD2020 main 848x164

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Javni poziviUncategorized @bs

Dijalog mladih i vlasti Grada Bihaća: U susret Strategiji prema mladima

Grad Bihać u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, Udruženjem “Centar...

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...