KULT na Međunarodni dan mladih izdvojio oko 80.000 KM za mlade

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. augusta i upravo tim povodom Institut za razvoj mladih KULT danas je potpisao ugovore sa organizacijama iz cijele BiH i na taj način osigurao podršku za mlade u iznosu oko 80.000 KM.

Današnjim potpisivanjem ugovora mladi će imati priliku biti dijelom programa neformalnog obrazovanja, sudjelovati u označavanju staze na južnom dijelu Bjelašnice, biti dijelom predstave „Mladi i korona – mladi kreativci za svoju generaciju“, ali i zagovarati i biti dijelom procesa u kojima donose odluke. Također, podršku će dobiti i mladi s invaliditetom, kroz osnaživanje studenata za ulogu ličnog asistenta i kroz snimanje audio knjiga za mlade s oštećenjem vida.

Nusmir Muharemović iz Zenice sa svojim timom iz Studio teatra planira kreirati predstavu „Mladi i korona – mladi kreativci za svoju generaciju“ kroz koju će pokazati ozbiljnost i posvećenost mladih za doprinos društvu u vrijeme izolacije. Predstava će tematizirati pitanja kako je vrijeme izolacije utjecalo na naše živote i jesmo li išta naučili iz proteklog perioda. Promocija predstave bit će upriličena u Zenici i Sarajevu.

Nusmir Muharemović

„Dvije omladinske organizacije s područja Opštine Ugljevik i Općine Sapna zajedno će provoditi aktivnosti. Na taj način želimo učvrstiti naše veze kao organizacija, ali i povezati mlade iz ove dvije zajednice. Iskoristit ćemo naš potencijal kako bismo zajednički uredili izletišta pored jezera Mezgraja i Sniježnica, koje će mladi potom koristiti za njihove aktivnosti i u slobodno vrijeme“, izjavio je Aleksandar Krstić, predsjednik Udruženja „Korijeni“ iz Ugljevika.

Aleksandar Krstić

Međunarodni dan mladih usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine i od tada se obilježava u cijelom svijetu. Svake godine Dan mladih ima posebnu temu, a u 2020. godini to je angažiranje mladih za globalno djelvoanje  kojom se želi istaknuti na koji način učešće mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje institucije i procese donošenja odluka. Više o Međunarodnom danu mladih pročitajte u kolumni omladinske radnice, Katarine Vučković na ovom linku.

Institut nastavlja raditi na stvaranju kvalitetnijeg ambijenta za razvoj mladih i uključivanje u procese donošenja odluka tokom cijele godine.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Obilježimo zajedničkim koracima 16 dana aktivizma!

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...