Ministarstvo rada i socijalne politike jača saradnju s organizacijama civilnog društva

U četvrtak, 03.03.2016. godine Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizovalo je sastanak s predstavnicima organizacija civilnog društva na temu  jačanja suradnje i stručnog uključivanja ovih organizacija u procese analiza situacije i identifikacije mogućih zakonskih rješenja u okviru reforme iz oblasti socijalne i dječje zaštite.

Uz podršku USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP), Federalno ministarstvo rada i socijalne politike provodi brojne aktivnosti usmjerene na izradu procjene utjecaja i teksta nekoliko zakona u oblasti socijalne i dječije zaštite. Posebna pažnja posvećena je oblastima udomiteljstva, zaštite porodica sa djecom, socijalnih usluga i djelatnosti socijalnog rada. 

Sastanku su prisustvovali gosp. Vesko Drljača iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, gosp. Christian Houpt, direktor USAID-ovog projekta SGIP, gđa. Sanela Paripović, zamjenica direktora USAID-ovog projekta SGIP, Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra za socijalnju i dječiju zaštitu, te predstavnici brojnih organizacija civilnog društva.

Prema riječima gosp. Drljače, ministarstvo je ovim skupom izrazilo spremnost za još jaču saradnju sa svim zainteresiranim subjektima, a sve u cilju daljnjeg osnaživanja procesa uključivanja organizacija civilnog društva u navedene procese. Na ovaj način predstavnici Ministarstva imaju priliku čuti stručne i konstruktivne prijedloge koji mogu značajno doprinijeti definiranju najboljih i realno provodivih opcija javne politike i zakonskih rješenja na polju socijalne i dječije zaštite. Predstavnici organizacija civilnog društva podržavaju ovakav način rada, a svoju podršku i u narednom periodu pružit će Ministarstvu rada i socijalne politike kroz svoju ekspertizu, znanje, analize i druge aktivnosti.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...