Migracije u kontekstu privrede i ekonomskog razvoja

Emigracije i konkurentnost zemalja Jugoistočne Evrope bila je tema Šeste internacionalne naučne konferencije koju je u periodu od 5. do 7. decembra u Tuzli organizirao Ekonomski fakultet u Tuzli. Pored izlaganja stručnih naučnih radova, paralelno je održan i biznis forum sa nekoliko sesija fokusiranih na aktualne ekonomske teme. 

Govorilo se o potencijalima dijaspore za lokalni ekonomski razvoj, konkurentnosti i poslovnom okruženju bh. ekonomije, uticaju migracija na poslovanje kompanija, upravljanju ljudskim resursima u bankama budućnosti te o ulozi sektora osiguranja u unaprjeđenju konkurentnosti privrede.
S obzirom da je fokus ovogodišnje konferencije bio na migracijama i njihovoj povezanosti sa ekonomijom i poslovnim okruženjem, posebno zanimljiva sesija bila je posvećena temi potencijala dijaspore za lokalni ekonomski razvoj. Istaknuto je da bh. iseljeništvo predstavlja veliki ekonomski potencijal, što se ogleda u visokim iznosima novčanih doznaka koje pristižu u BiH. Međutim, s ozbirom da taj novac građani usmjere u potrošnju, rečeno je da novčane doznake treba ustvari usmjeriti u kapital i investicije. Na taj način će korist biti višestruka i dugoročna. Pozitivni primjeri saradnje vlasti sa bh. dijasporom u kontekstu ekonomskog razvoja, predstavljeni su od strane Grada Tuzla, Grada Živinice i Općine Maglaj. Neki od njih su uspostavljanje trajnih mehanizama komunikacije sa dijasporom, pomoć u investiranju i osnivanju preduzeća, uspostava odjeljenja koja se isključivo bave ovim pitanjima.
 
Zaključak je da viši nivoi vlasti moraju dati strateški okvir i usmjerenje u djelovanju, ali da se saradnja sa dijasporom najbolje ostvaruje na mikro, odnosno lokalnom nivou, doprinoseći lokalnom ekonomskom razvoju, zapošljavanju i poslovnom okruženju. Konferenciji je prisustvovala i predstavnica Instituta.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...