Kraljevski par iz Švedske družio se s mališanima iz Banja Luke i Sarajeva

Princeza prijestolonasljednica Kraljevine Švedske Victoria i princ Daniel boravili su danas u posjeti Sarajevu. Između ostalog, posjetili su bosansko-švedsku kompaniju System Verification u kojoj je predstavljen program ROBOKIDS, koji podržava Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Švedske, a imali su priliku upoznati mališane iz Banja Luke i Sarajeva.

Mališani su pokazali zavidne IT vještine i opće znanje, a zajednički su kreirali i maketu rovera Curiosity od lego kockica. I ovaj rover završio je na Marsu istraživajući postoji li život na ovoj planeti. Kraljevski par bio je oduševljen angažmanom naših mališana, a pokazali su i veliku zainteresiranost za ekspediciju rovera na Mars.

Mars„Ovo je super, presretan sam jer smo uspjeli napraviti rovera koji je otišao na Mars. Nadam se da ću i ja  jednom sletjeti na Mars“, izjavio je Mak Filipović, desetogodišnji dječak iz Sarajeva. Njegova drugarica iz  Banja Luke, Maša Gajić (7), kazala je da je uživala u današnjoj radionici i da joj nimalo nije žao što je  morala rano ustati kako bi na vrijeme stigla u Sarajevo.

Ambasada Kraljevine Švedske podržava rad Instituta kroz razvoj programa omladinskog poduzetništva i  osnaživanje mladih političara/ki i omladinskih lidera/ca iz cijele BiH. Mladi ljudi iz BiH, ali i cijele regije  napuštaju svoje zemlje, a Kraljevina Švedska podrškom ovakvim programima želi pomoći u kreiranju  boljih uslova za mlade koji mogu doprinijeti pozitivnom razvoju Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući podršci  Kraljevine Švedske Institut je uspio osnažiti više od 300 mladih kroz različite programe obuka, a  pokrenuto je i 40 start-up biznisa koji su sufinansirani od strane 8 lokalnih zajednica iz BiH. Kraljevina  Švedska kroz program podrške Instituta podržala je ROBOKIDS sa 100.000 eura tijekom dvije godine.  STEM edukacija u ROBOKIDS-u počela je ovog ljeta, a već do sada kroz ovaj program prošlo je više od  750 djece.

Institut izražava veliku zahvalnost Ambasadi Kraljevine Švedske u Sarajevu na dosadašnjoj saradnji i  spremni smo i dalje raditi na poboljšanju uslova života bh. građana, u prvom redu mladih ljudi.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...