Konferencijom Zajedno za dobre i održive politike prema mladima do novih prilika i ideja

Danas je održana konferencija Zajedno za dobre i održive politike prema mladima čiji je fokus bio na učešću i  uključenosti mladih u rad komisija za mlade na svim nivoima (općinskim, gradskim, kantonalnim i entitetskim), te na kreiranju budžeta za mlade.

Gosti panela bili su političari svih nivoa vlasti. Tema prvog panela bila je Učešće mladih u odlučivanju: prilike i pozitivna praksa, a na panelu smo razgovarali sa Nedimom Alibegovićem koji je obnašao funkciju generalnog sekretara Vijeća mladih FBiH, predsjednikom komisije za pitanja mladih Parlamenta Federacije BiH Eldarom Čomorom i  predsjednicom UO Omladinskog savjeta Republike Srpske, Dijanom Gašić.

Predsjednik komisije za pitanja mladih Parlamenta Federacije BiH Eldar Čomor objasnio je prisutnima kako funkcioniraju odbori/komisije i koja su to pitanja od značaja za mlade na kojima ti odbori/komisije rade. Također, prenio je pozitivna iskustva sa tematske sjednice koja može poslužiti kao primjer učešća mladih u procesima odlučivanja, te istakao nastojanje komisije da i u narednom periodu sarađuje sa krovnim tijelom za mlade u Federaciji BiH, u cilju poboljšanja položaja mladih i važnosti uključivanja mladih u komisije.

Na drugom panelu razgovarali smo sa predstavnikom Službe za obrazovanje, kulturu i sport iz Općine Novo Sarajevo Merimom Serdarevićem o budžetu za mlade, a nakon toga prisutni su dobili zadatak u grupama prepoznati izazove pri kreiranju budžeta za mlade i pronaći najbolja rješenja za prevazići te izazove.

„S obzirom da kroz svoj svakodnevni rad komuniciram sa mladima i kreiram aktivnosti za mlade, ovaj događaj je bio nešto drugačiji jer sam bila okružena predstavnicima vlasti. Mnogo mi je značila prilika da direktno razgovaram sa predstavnicima vlasti različitih nivoa vlasti, čujem njihovu perspektivu, te na neki način budem glas mladih sa kojima radim. Vjerujem da kroz zajednički dijalog i rad možemo kreirati bolje politike prema mladima, i ono meni najvažnije, bolje uslove da svaka mlada osoba ispuni svoje snove i svoje slobodno vrijeme“, rekla je Amila Čengić, predstavnica Vijeća mladih Federacije BiH.

„Događaj Zajedno za dobre i održive prilike prema mladima je u potpunosti opravdao svoj naziv jer su mladi zajedno sa donosiocima odluka sa različitih nivoa podijelili iskustva i primjere dobre prakse iz djelokruga rada komisija/odbora za pitanja djece, mladih i sporta, ali i dali određene primjere šta popraviti i na koji način djelovati u budućnosti“, dodala je Dijana Gašić, predsjednica UO Omladinskog savjeta Republike Srpske.

Učesnici su se složili kako je ova konferencija bila vrlo korisna za sve njih, te da je razmjena znanja i iskustava uvijek korak naprijed ka boljim prilikama za mlade u zajednici.

Ovom konferencijom Institut za razvoj mladih KULT nastavlja razvijati i zagovarati pravna i druga strateška rješenja, te graditi i jačati kapacitete udruženja i vlasti u BiH i regiji, za uspješne i održive politike prema mladima, što je moguće postići samo zajedničkim angažmanom predstavnika institucija vlasti odnosno političara koji djeluju na različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini kao i predstavnika nevladinih organizacija koje rade sa mladima.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *