Kako su se trošila sredstava iz tekuće rezerve Budžeta FBiH u 2015. godini?

U četvrtak, 14. 4. 2016. godine održana je 9. sjednica Odbora za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budžet Doma naroda PFBiH. 

Na ovoj sjednici raspravljalo se o izvršenju sredstava iz tekuće rezerve Budžeta FBiH u 2015. godini. Iz tekuće rezerve, najviše je iskorišteno za potrebe Federalnog ministarstva finansija, od čega je najviše utrošeno na organizacijski odbor za doček pape Franje. Po utrošenom novcu, slijedi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, koje je utrošilo 352.500,00 KM za socijalno zbrinjavanje radnika Hidrogradnje, te druge aktivnosti. Ured premijera utrošio je 71.950 KM od sredstava tekuće rezerve, što čini 95% izvršenja tekuće rezerve Budžeta FBiH namijenjenog za ured premijera. Tekuća rezerva utrošena je i za prevenciju i kontrolu ebola virusa. Na sjednici Odbora, Izvještaj o odobravanju sredstava iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH nije podržan. 

Članovi Odbora raspravljali su i o Analitičkom izvještaju o poslovanju Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2014. godinu. Fond ima za cilj finansirati projekte iz oblasti zaštite okoliša, pa je u 2014. godini raspisao javni poziv u četiri lota za finansiranje projekata nakon poplava, ali su Parlament FBiH i Vlada FBiH odlučili poništiti tri lota, te je jedan lot iskorišten za popravak većeg broja škola nakon poplava. Ovaj Izvještaj također nije podržan od strane Odbora. 

Godišnji finansijski izvještaj Federalnog fonda za pomoć nastaradalim područjima, s dva glasa za i dva suzdržana glasa, nije podržan. U 2015. godini četiri miliona maraka utrošena su na sanaciju stambenih objekata nakon poplava,  a tri miliona KM za sanaciju mostova i putne infrastrukture. Fond je osnovan 2014. godine nakon poplava, a u Federaciji BiH ima još 278 osoba koje su tokom poplava ostale bez svojih domova. U Federaciji BiH, za sanaciju šteta od poplava Fond je izdvojio ukupno 15 miliona KM, a očekuje se da će Evropska unija putem UNDP-a osigurati 43 miliona eura za prevenciju od poplava. Članovi Odbora ukazali su na važnost prevencije od novih poplava, međutim ovaj Izvještaj za 2015. godinu nije podržan od strane Odbora. 

Raspravljalo se i o Nacrtu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. U Nacrt zakona uvedeno je novo pravo na posmrtninu – jednokratna naknada u slučaju smrti penzionera. Uvodi se i novi sistem utvrđivanja visine penzija na osnovu bodovne formule, tako da se visina penzije bazira na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima, što automatizmom dovodi do veće pravičnosti. Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranje jednoglasno je usvojen od strane Odbora. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...