Bosna i Hercegovina dobila prvi StartUp inkubator za studente

Na Internacionalnom BURCH univerzitetu u Sarajevu 14. aprila 2016. godine otvoren je prvi studentski poslovni inkubator.

Cilj prvog StartUp inkubatora za studente u Bosni i Hercegovini, jeste povezati univerzitet sa poslovnim sektorom. Na ovaj način, svi studenti koji pokrenu vlastiti biznis, dobit će besplatan poslovni prostor tokom jedne godine, a koji uključuje kancelarije, konferencijsku salu, salu za sastanke, lounge bar, fitness centar, te druge pogodnosti.

Također, sve firme dobit će besplatno mentorstvo nastavnog osoblja, te pristup preko 50 kompanija članica Burch Business Centra.

Kako je istaknuto tokom ceremonije otvaranja poslovnog inkubatora, ovo je prvi korak ka postizanju vizije izvrsnosti u poduzetništvu i inovacijama, te doprinos razvoju bh. ekonomije i privrede kreiranjem novih radnih mjesta kroz projekte koji će se realizovati u inkubatoru.

“Naša vizija je postati poduzetnički Univerzitet. Prvi korak bilo je uvođenje poduzetništva kao predmeta na svim fakultetima. Drugi korak je upravo ovaj, otvaranje StartUp inkubatora, gdje je osobama koje imaju ideju i želju pružena prilika da kroz rad sa našim mentorima i kompletnim akademskim osobljem dobiju korisne savjete o razvoju kompanije“, istakao je  Nedim Čelebić, direktor Burch Business Centra.

Pokretanje biznis inkubatora u okviru univerzitetske institucije predstavlja veliki iskorak u bh. obrazovnom sistemu, s obzirom da se time omogućava poduzetničko usmjeravanje studenata još od prvih semestara njihovog studija, čime se bh. društvo primiče pojmu „poduzetničkog društva“.

Ceremoniji otvaranja Burch StartUp inkubatora prisustvovala je i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT.

inkubator2

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...