Jačajte performanse i poboljšajte učinak vaših organizacija!

Institut za razvoj mladih KULT poziva organizacije civilnog društva da se prijave na događaje gdje će biti prezentirani uspješni alati za procjenu i jačanje organizacijskih kapaciteta i performansi -KULT/POK® i KULT/POP®.

Institut za razvoj mladih KULT posjeduje višegodišnje bogato iskustvo u transformaciji organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini u profesionalne, održive i jake. Preko 20 godina rada uloženo je u izgradnju povjerenja i saradnju sa međunarodnim institucijama, razvojnim agencijama i donatorima. S provedenih više od 150 projekata, Institut ponosno nudi svoju ekspertizu, pruža trajna rješenja i proširuje partnerstva s organizacijama civilnog društva kako bismo zajedno ostvarili snažan razvoj i prepoznatljivost u široj javnosti.

Kroz program Snaga lokalnog, uz podršku Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, pozivamo vašu organizaciju da se pridruži tematskim događajima! Očekujte predstavljanje naprednih alata i funkcionalnih mehanizama koji će ojačati vaše organizacijske kapacitete. Učesnike događaja očekuju sljedeće tematske oblasti:

 • Personalizirani operativni plan razvoja i jačanja kapaciteta organizacije kroz KULT/POK®

KULT/POK® je online alat za samoprocjenu i procjenu organizacijskih kapaciteta, koji je razvio Institut. Metodološki, ovaj alat je razvijen kroz 14 kategorija, sa ukupno 90 indikatora, gdje se na skali od 1 do 4 procjenjuju kapaciteti organizacija. KULT/POK® čine tri faze i to: (I) koja podrazumijeva samoprocjenu i kroz koju organizacije prolaze same, (II) odnosno faza verifikacije gdje organizacije prilažu dokumentaciju kojom dokazuju i obrazlažu svoje ocjene iz prve faze, te (III) u kojoj Institutova ekspertska komisija pregleda, analizira i verificira dostavljenu dokumentaciju, što služi kao osnova za pripremu specifičnih preporuka i planova za jačanje kapaciteta, kreiranih i prilagođenih organizacijama ponaosob. Organizacije same odlučuju do koje razvojne faze žele učestvovati.

 • Razvoj naprednih kompetencija i postizanje šireg učinka organizacije kroz KULT/POP®

Ovo je naredni alat i faza razvoja organizacijskih kapaciteta kroz koju se procjenjuju performanse organizacije i to u 4 različite komponente koje su usmjerene na: odnos prema sebi, ciljnim grupama i korisnicima te drugim interesnim stranama i zajednici. U ovoj fazi stručna komisija kroz dostavljenu dokumentaciju verificira sposobnosti, spremnost i potencijal koji organizacija posjeduje i razvija, što za rezultat ima učinak na vanjske aktere.

 • Poboljšanje eksterne komunikacije i vidljivosti organizacije

Na osnovu praktičnih iskustava Instituta i njegovih partnera, pripremljene su korisne preporuke za upravljanje društvenim medijima, te prezentacija funkcionalnih obrazaca za jedinstvenu komunikaciju s medijima, donatorima i ostalim strateškim partnerima.

Predstavnici organizacija civilnog društva mogu izvršiti prijavu na poziv putem LINKA ZA REGISTRACIJU, birajući jedno od niže navedenih mjesta u kojima će biti organizirani događaji:

 • Konjic, 18.1.2024. g. s početkom u 11.00 sati,
 • Široki Brijeg, 23.1.2024. g. s početkom u 11.00 sati,
 • Bijeljina, 25.1.2024. g. s početkom u 11.00 sati,
 • Prijedor, 30.1.2024. g. s početkom u 11.00 sati i
 • Trebinje, 2.2.2024. g. s početkom u 11.00 sati.

U prijavnom obrascu su naznačena mjesta održavanja događaja, datum i vrijeme. Molimo zainteresirane učesnike da u zavisnosti od odabranog mjesta učešća svoje prijave podnesu najkasnije 5 dana prije dana održavanja.

Prednost za učešće na događaju imati će organizacije koje:

 • imaju minimalno jednu stalno zaposlenu osobu,
 • imale su budžet veći od 20.000 KM tokom 2022. ili 2023. godine,
 • posjeduju visoku motivaciju za razvoj i unaprjeđenje internih pravilnika i procedura, te postepeno uspostavljanje napredne organizacijske strukture.

Na osnovu navedenih kriterija, Institut za razvoj mladih KULT zadržava pravo odabira organizacija koje će biti pozvane na događaj. Institut će obavijestiti sve prijavljene organizacije o tome jesu li odabrane za učešće na događaju i dostaviti agendu, te tehničke informacije sa svim potrebnim detaljima. Predstavnicima organizacija koji dolaze izvan mjesta održavanja događaja bit će refundirani putni troškovi.

Ovo je vaša prilika da se istaknete, unaprijedite i postanete prepoznatljivi lider u zajednici! Ne propustite priliku za uspon, rast i razvoj.

Za dodatne informacije i pitanja, možete se obratiti putem telefona 033 778 772 ili putem e-mail adrese selma.sljivo@kultbih.org.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Jačanje organizacijskih kapacitetaProcjena organizacija

Udruženje Progres: Nismo željele da ne doživimo progres!

Prepoznavajući vlastite potencijale ali i mogućnost da za sebe stvori podržavajuće okruženje,...

Jačanje organizacijskih kapacitetaMentorstvo

Job shadowing: Posjetama do novih korisnih savjeta, znanja i poznanstava

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Omladinske novinske asocijacije...