Izdvojeno 20.000 KM za podršku inicijativama mladih

Institut za razvoj mladih KULT potpisao je ugovore sa udruženjima “Menssana” iz Sarajeva, “Iskoristi dan – Carpe diem” iz Ilijaša i “Green team” iz Novog Grada, čime je izdvojeno skoro 20.000 KM za podršku inicijativama mladih.

Potpisivanje ugovora održano je online zbog još uvijek aktivnih mjera u cilju sprječavanja širenja panedmije koronavirusa.

Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja “Menssana” kroz projekat “Mentalno zdravlje u kadru” želi pomoći prevazilaženje adolescentne krize kod mladih. Predsjednik ovog udruženja, Remzija Šetić, napominje da mi imamo dobar sistem podrške, ali da roditelji i profesionalci koji rade s mladima vrlo često nisu upoznatii sa svim mogućnostima koje nam se pružaju. Oni će kroz svoju inicijativu producirati film i prikazati kako izgleda prolazak kroz adolescentnu krizu mlade osobe i kako se to odražava na njen život, u školi, porodici i društvu. Cilj je senzibilirati javnost, a posebno profesionalce koji rade s mladima, naročito u obrazovnom i društvenom sektoru.

Mirela Kurtović iz Omladinske organizacije “Iskoristi dan – Carpe diem” napominje da će se njihova inicijativa provoditi u još dvije zajednice pored Ilijaša, a to su Foča i Goražde. Oni svojom inicijativom žele doprinijeti povećanju svijesti kod mladih o važnosti recikliranja, ali i odgovornog ponašanja prema životnoj sredini. Identifikovali su da naše društvo prekomjerno koristi papir i plastiku, a pri tome ih neadekvatno odlažu, čime se otežava postupak recikliranja. U saradnji sa osnovnim i srednjim školama, ali i omladinskim udruženjima educirat će mlade o načinima recikliranja i motivirati ih da se i u budućnosti odgovorno odnose prema životnoj sredini. U dvorištima škola postavit će kontejnere za selektivno odlaganje otpada, kako bi ubrzali i olakšali proces recikliranja.

I “Green team” iz Novog Grada će brinuti o životnoj sredini. Međutim, pored toga oni žele educirati mlade o procesima javnog zagovaranja i pokretanja inicijativa prema nadležnim donosiocima odluka. Prema njihovom istraživanju u najmanje posljednjih 5 godina nijedna inicijativa nije upućena prema Skupštini Opštine Novi Grad od strane mladih. Razloge u tome vide zbog neupućenosti mladih kako da iniciraju svoje zahtjeve, odnosno jer nemaju adekvatne resurse. Uspostavljanjem prostora za mlade, za koji su već dobili dozvolu od lokalnih vlasti, omogućit će umrežavanje mladih i kreiranje novih ideja. Uz adekvatnu edukaciju mladi će naučiti kako da adresiraju svoje potrebe i upute inicijative prema nadležnim donosiocima odluka. Mario Crnković, predsjednik ovog udruženja dodao je da oni kroz svaku svoju aktivnost jednostavno moraju uvrstiti brigu o životnoj sredini, a tako će biti i ovaj put jer će prostor za mlade biti “eco-friendly” i nazvat će ga Eko kutak.

Institut za razvoj mladih KULT ponosan je na mlade, koji su unatoč svim problemima koji nas okružuju u posljednje vrijeme, pronašli energiju i želju da nastave unaprjeđivati svoje lokalne zajednice. Podršku Institutu u provođenju ovih inicijativa pruža Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMIDUMiD teachers

Učesnici UMiD obuka spremni su za nove liderske poduhvate!

Institut za razvoj mladih KULT je održao ceremoniju dodjele certifikata i potvrda...