IV EKONOMSKI FORUM BIH 2020

Jučer, 5. marta 2020.g. u hotelu Holiday održan je IV Ekonomski forum Bosne i Hercegovine, koji je realiziran u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog instituta Sarajevo.  Glavni fokus ovogodišnjeg Foruma bila je promocija ciljeva samoodrživog razvoja, te značaj digitalog razvoja, s akcentom na bankarski sektor Zapadnog Balkana.

Ekonomski forum BiH 2020 su otvorili prof. dr. Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Johan Sattler, šef Delegacije Evropske uniije BiH i specijalni predstavnik EU u BiH. Tokom govora dobrodošlice dotakli su se vrijednosti i kvaliteta kojima BiH raspolaže, ali i  problema s kojima se svakodnevno suočava i koji imaju negativan utjecaj na BiH ekonomiju. Tako se na samom početku događaja govoilo o braindrain-u, položaju i odlasku mladih, migrantskoj krizi, zagađenju okoline, političkoj nestabilnosti, pa i o koronavirusu i njegovom utjecaju na svjetsku ekonomiju, čiji je prvi slučaj u BiH zabilježen nekoliko sati prije početka Foruma.

Program Ekonomskog foruma BiH 2020 koncipiran je u dvije panel sesije:

  • SDGs AND WESTERN BALKANS 2020 – NEW NARRATIVE (Ciljevi održivog razvoja i Zapadni Balkan 2020 – Novi narativ)
  • WESTERN BALKANS 4.0: GROWING DIGITAL TOGETHER (IMPACT ON THE BANKING SECTOR) (Zapadni Balkan 4.0: Zajednički digitalni razvoj – Utjecaj na bankarski sektor)

U okviru prve panel sesije,  koju je moderirao  prof. dr. Zlatko Lagumdžija razgovaralo se o stanju ekonomije u zemljama regije i šta zajedno ove države mogu uraditi s ciljem unapređenja ekonomskog i poslovnog ambijenta. O situaciji u vlastitim sferama djelovanja, predstavljajući posljednje statistike i načine ujedinjenja zemalja  Zapadnog Balkana na putu razvoja, govorili su:  dr. Jeffrey Sachs, specijalni savjetnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ciljeve samoodrživog razvoja, Filip Vujanović, predsjednik i premijer Crne Gore (2013.-2018.); Mirko Cvetković, premijer Srbije (2008.-2012.); i Fadil Novalić, aktuelni premijer Federacije Bosne i Hercegovine. Jedan od zaključaka ove panel sesije jeste da je neophodno razviti politiku prema mladima, ulagati u startup–e i uključiti mlade u procese odlučivanja.

Tokom druge panel sesije, koju je moderirao generalni direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža, također se razgovaralo o problemu odlaska mladih iz zemalja Zapadnog Balkana, izazovima na putu razvijanja ciljeva održivog razvoja i važnosti ulaganja u obrazovanje. Pored toga, poseban fokus je stavljen na proces digitalne transformacije poslovanja i benefite digitalizacije, s akcentom na digitalizaciju bankarskog sektora. Panelisti druge sesije su bili: Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH; Boško Mekinjić iz Upravnog odbora Udruženja banaka BiH; Dino Ibrahimović, predstavnik kompanije Infobip; Martina Drvar, viceguvernerka Hrvatske narodne banke; Mersed Čamdžić, direktor kompanije Mistral te Amina Karić, dopredsjednica operacija kompanije Authority Partners. Zaključak ove panel diskusije jeste da je obrazovanje temelj ekonomije i društva te da je nužno razviti digitalno bankarstvo kako bi bh. ekonomija bila u korak sa svjetskom ekonomijom koja se, posebno u posljednjih par mjeseci, brzo mijenja.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine uspješno je održan četvrtu godinu zaredom, te je do sada okupio više od 1800 učesnika iz raznih sfera akademske zajednice, diplomatskog,  političkog i ekonomskog sektora. Zahvaljujući ovom Forumu sklopljena su mnoga partnerstva iz različitih sektora djelovanja, rođene nove ideje i pokrenute brojne inicijative. Bitno je nalasiti da u organizaciji Ekonomskog foruma BiH veliki udio imaju mladi ljudi, studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ekonomskom forumu prisustvovala je predstavnica Insituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...