Inicijativom koja potiče učenje kroz igru do što bezbrižnijeg polaska u školu!

Izreku da na mladima svijet ostaje, iz dana u dan potvrđuju i polaznici obuke Uči, misli i djeluj! koju Institut za razvoj mladih KULT provodi već dugi niz godina, stvarajući brojne prilike za mlade. Svoju priliku na najbolji način iskoristila je i Adna Žujo, dvadesetčetverogodišnja magistrica logopedije. Zahvaljujući Adni, u gradu Mostaru održano je osam radionica u sklopu inicijative pod nazivom „Zabavno i edukativno ljeto kao uvertira za što bezbrižniji polazak u školu”.

Ova inicijativa bila je namijenjena djeci koja potiču iz porodica nižeg socioekonomskog statusa, a koja u septembru kreću u prvi razred. U pitanju su djeca iz mostarskih vrtića. Cilj radionica bio je doprinos jačanju jezičnih domena predškolaca kroz vježbe prepoznavanja i proizvodnje rime i slogova, baratanje glasovima u riječima, glasovne analize i sinteze, orijentacije u prostoru i na papiru, te brojnih drugih sličnih aktivnosti.

LGI 3

Sve radionice sastojale su se od sličnih aktivnosti, sa istim ciljevima. Na završnoj radionici prvi zadatak je bila igra „Memory“, prepoznavanje zadnjeg slova u riječi, nakon prepoznavanja onoga što je na slici. Zadatak koji je podrazumijevao obojiti zadanu životinju, dati joj ime, ispričati drugarima šta ona voli, imao je za cilj razviti pripovjedačke vještine kod djeteta. Zadatak gdje su djeca izvlačila po jednu fotografiju i pogađala o kojem godišnjem dobu je riječ razvijao je njihovu logiku i zapažanje. Svrstavanje predmeta u kategorije i imenovanje predmeta i kategorije kojoj pripadaju bio je posljednji, ali ne i manje uspješan zadatak!

LGI 2

Osim djece, i roditelji su iskazali oduševljenje, kako idejom tako i aktivnostima na radionicama.

Moje dijete je od početka dio ovog projekta i oduševljena je učenjem kroz igru, a ja kao roditelj pristupom edukatora. Djeci se na zanimljiv način predstavilo kako funkcionira škola, naučili su mnogo toga, upoznali se sa slovima, brojevima i bojama. Željela bih se zahvaliti pokretačima ovog projekta, rekao je roditelj djeteta koje je učestvovalo u projektu. 

Prvenstveno bih željela pohvaliti ljubaznost i susretljivost edukatorica, a onda i zadatke koje su dodjeljivale djeci. Zadaci su obrazloženi na način da ih svako dijete shvata bez problema. Potpuno su prilagođeni predškolskom uzrastu i rađeni kroz igru, a zahvaljujući tome je moje dijete jedva čekalo svaku sljedeću radionicu, izjava je još jednog od roditelja.

Na kraju posljednje radionice, djeca su dobila medalje i diplome za uloženi trud i stečeno znanje.

LGI 4

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne postoji jasno definiran program za pripremu djece za polazak u školu. Kontaktirajući gradske vrtiće Adna je saznala i da ne postoje posebne grupe koje objedinjuju predškolarce, nego se neke aktivnosti predvještina čitanja i pisanja provode u vrtićkim grupama. Ova inicijativa će podržati usvajanje navedenih vještina, te imati preventivni karakter u otkrivanju specifičnih teškoća u učenju. Nakon obrade dobijenih rezultata inicijative, Adna planira održati prezentaciju prvih rezultata koji se bave ranom pismenošću na lokalnom nivou kako bi se u Mostaru češće pokretale ovakve aktivnosti. S obzirom da u Mostaru ništa slično nije ranije provođeno, podaci će biti od velikog značaja.

Adni, koja se pokazala kao prava omladinska liderica želimo mnogo uspješnih projekata u budućnosti!

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Kako su mladi u Sarajevu i Banjoj Luci ojačali svoje samopouzdanje i ličnu sigurnost?

U proteklom periodu održane su radionice „Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti“ koje...

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Mentalna snaga mladosti

Životni tempo je sve brži a ostvarenje ciljeva i postizanje uspjeha uglavnom...

Obuke i treninzi za omladinske lidereOmladinski radniciRad s mladima

Omladinski rad je temelj za bolju budućnost

Omladinski rad danas igra ključnu ulogu u razvoju mladih ljudi, pomažući im...

Rad s mladimaUMIDp

U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela...