Mladi lideri u zajednici: Inicijativa „Odraz“ inspiracija za pozitivne društvene promjene

Ana Gligorević

Uključivanje mladih u procese donošenja odluka i pružanje podrške drugim mladima predstavlja ključnu komponentu za izgradnju boljeg društva i budućnosti. Mlade osobe nisu samo nosioci promjena već i važan izvor kreativnih rješenja za brojne izazove s kojima se društvo suočava.

Danas, u svijetu gdje postoje brojni društveni izazovi, pojedinci poput Ane Gligorević postaju svjetionici nade i inspiracije. Ana je polaznica obuke “Uči, Misli i Djeluj!” za omladinske lidere i istaknula se svojim predanim radom i strašću za rješavanje društvenih problema u svojoj zajednici.

Kroz lokalnu građansku inicijativu “Odraz”, koju je podržao Institut za razvoj mladih KULT, Ana je istražila izazove s kojima se susreću mladi iz Banja Luke. Na temelju tih saznanja, razvila je koncept edukativnih radionica, predavanja i druženja kako bi mladima pružila priliku da izađu iz svoje sigurne zone i iskoriste resurse dostupne u zajednici. Posebna pažnja posvećena je mladima koji dolaze iz disfunkcionalnih porodica i suočavaju se s ograničenim mogućnostima. Ana je uložila napor i predanost kako bi pružila podršku i priliku za rast i razvoj mladima koji imaju ove izazove.

Učenje o različitim temama igra ključnu ulogu u ličnom i intelektualnom razvoju mladih osoba bez obzira na njihove interese i ambicije. Izlaganje različitim znanjima i iskustvima doprinosi širokom spektru koristi za mlade. Kroz tri radionice koje su do sada održane, preko 50 učesnika je imalo priliku da uči o pronalaženju posla, karijernoj orijentaciji, pisanju CV-a i volontiranju. Ove teme potaknule su mlade na kritičko razmišljanje, širenje horizonata, razvoj univerzalnih vještina, inspiraciju i kreativnost kao i priliku za rast.

Organizacija edukacija i provedba inicijative je pružila mladima iz Banja Luke priliku da se povežu s vršnjacima koji dijele njihove interese, što rezultira međusobnom podrškom i formiranjem novih prijateljstava. U narednom periodu, Ana će organizovati dodatne aktivnosti koje će obogatiti sadržaj i pružiti još više prilika mladima s područja Banja Luke.

Ova inicijativa se provodi u partnerstvu s organizacijom Institut za razvoj mladih i zajednice Perpetuum Mobile iz Banja Luke, uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Obuke i treninzi za omladinske lidereUMiD teachers

Nastavnici kao lideri u zajednici: Eko-dizajn mode

Kako bi podigla svijest o očuvanju okoliša, Medina Sokolović Alajmović, profesorica matematike...

UMIDUMiD teachers

Istinska motivacija na putu ka boljem obrazovanju

Ove sedmice svoju avanturu zvanu Uči, Misli i Djeluj! za nastavno i...