Edina Vošanović: Znanje je ulazna karta koja otvara svaka vrata

OMLADINSKI RADNICI/E U BOSNI I HERCEGOVINI

Junska priča o omladinskim radnicima/ama Bosne i Hercegovine vodi nas u Brčko distrikt BiH. Upoznaćemo se sa Edinom Vošanović. Edina je diplomirala na Filozofskom fakultetu, na odsjeku za njemački jezik i književnosti, a dugi niz godina je zaposlena u Omladinskoj organizaciji Svitac.

Život ju je odveo putem omladinskog rada o kom ova inspirativna žena vrlo rado govori.

Moj put omladinske radnice je zaista bio slučajan, 2006. godine sam upoznala Ellie Maxwell iz Velike Britanije, osnivačicu Firefly International, kasnije Omladinske organizacije Svitac. Kroz druženja i razgovore tada mi je ponudila da pomognem u adaptaciji međunarodnih volontera iz Velike Britanije u lokalnoj zajednici i da volontiram na ljetnom kampu za mlade iz Brčkog, koji se tada održavao u Istri. Kasnije sam počela aktivno volontirati na aktivnostima Omladinske organizacije Svitac u Omladinskom centru, gdje sam asistirala na redovnim radionicama i pripremama za ljetne festivale, radila promociju i aktivno prevodila za međunarodne volontere sa engleskog na B/H/S jezik. Ubrzo sam dobila i ponudu za stalno radno mjesto. Vremenom se sve to izdefinisalo kao poziv, koji me i dan danas iznova oduševljava i veoma mi je drag. Volim provoditi vrijeme i raditi sa mladim osobama. Često pomislim da trebamo iskoristiti svaku priliku sa njima u razgovoru, individualnom ili grupnom radu, te im kroz iskustveno učenje pomoći u procesu ličnog i socijalnog razvoja i osamostaljivanja.

Edina posljednjih nekoliko godina koordinira međunarodnim i lokalnim volonterima u organizaciji, kreira pograme i razne edukativne, neformalne aktivnosti za mlade.

 

Kao mentor međunarodnih volontera i jedan od organizatora redovnih radionica, sve češće sam imala priliku raditi sa mladima. Tada, 2007. godine internet nije bio svima dostupan, mladi su nekako imali više slobodnog vremena; okupljanje mladih u Omladinskom centru je bilo veoma intezivno i atraktivno; bili su više zainteresovani za radionice stranih jezika, muzike, umjetnosti, te za održavanje raznih festivala, tako da smo polako počeli raditi na edukativno – neformalnom obrazovanju i graditi most između mladih iz cijelog svijeta i Brčko distrikta. Takođe smo uključili i mlade ljude iz Brčkog kao “peers” podršku međunarodnim volonterima, ali i da im pružimo šansu da zajedno realizuju svoje ideje. Ono što je lijepo iza te priče je da su nastali mnogi fantastični projekti, a dosta ih je ostalo još uvijek u kontaktu i prijateljstvu. Rad sa mladima me zaista čini veoma sretnom. Onaj momenat kada kada vas mlade osobe potraže za savjet ili podršku u idejama je zaista poseban. U organizaciji u kojoj radim imamo uvijek otvorena vrata za mlade, njihove ideje i probleme. Mogu nas kontaktirati u Omladinskom centru ili online na našim stranicama.

Edina je tokom 2017. godine pohađala obuku za stručne saradnike/ce koju organizira i provodi Institut za razvoj mladih KULT. Vrijeme na obuci, kaže, ostat će joj kao jedno od ljepših sjećanja na divne ljude iz cijele BiH.

Edina DINA Vosanovic 04

Iako sam već duži niz godina u NVO, pojedinačna iskustva i znanja su popunile pukotine u mom ličnom radu sa mladima. Između svakog modula smo dobijali zadatke, koje smo trebali realizovati i primjeniti u svojim lokalnim zajednicama, tako da je bilo veoma zanimljivo čuti i razmijeniti iskustva sa kolegama sa obuke; radovati se njihovim uspjesima, ali i pokušati zajedno riješiti probleme sa kojima se svi suočavamo. Naravno da su mi mnoge stvari iz omladinskog rada bile već poznate, ali kroz obuku su dobile jasniju strukturu, zbog veoma dobrog i kompaktnog sadržaja. Takođe bih napomenula da sam na obuci kroz kontakt sa KULT-om dobila jasniju sliku o trenutnoj situaciji omladinskog rada u BiH. KULT je u svakom slučaju skoro pa jedina institucija, koja se intenzivno bavi pitanjem omladinskog rada u BiH i koja je uvijek otvorena za pitanja ili dijaloge. Iskusne trenerice i predavači sa zanimljivim radnim metodama su bile prava mala riznica znanja i velika podrška. Ono što je zaista fantastično u cijeloj ovoj priči, je da je grupa sa obuke i tri godine poslije povezana prijateljstvom u kojoj kolege podržavaju jedni druge. Certifikatom sa obuke sam u svakom slučaju ozvaničila nešto, čime se bavim godinama.

Za omladinski sektor u Bosni i Hercegovini Edina kaže da nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznat kao važna karika u društvu.

BiH , kao i ostale zemlje iz regije imaju slična probleme u sektoru omladinskog rada. Mogu reći da u Brčko distriktu BiH politika ima puno uticaja na rad i da institucije često nemaju „sluha“ kada su u pitanju mladi i neformalno obrazovanje. Ljudi često i ne znaju šta je to zapravo omladinski radnik/ca i ne razumiju taj pojam. Veoma je važno i prepoznati vlastite kapacitete za rješavanje problema. Zajedničko koordinisanje između vladinih institucija i NVO sektora je često otežano kroz administraciju, ovdje mislim na slanje dopisa za ulazak u škole Odjelu za obrazovanje, gdje ponekad čekamo i po 2 mjeseca na odgovor. Zbog ovih uslova razni projekti se nisu ni mogli realizovati, iako su bili od velikog benefita za mlade. Iako je danas situacija mnogo povoljnija, kada govorimo o omladinskom radu, treba još mnogo vremena da postane prepoznat i priznat u našem društvu. Jedan od većih problema na državnom nivou je takođe i nedostatak komunikacije između mladih i predstavnika vlasti i naravno kontinuirani odlazak mladih osoba iz naše zemlje. Rad sa međunarodnim partnerskim organizacijama je takođe otežan u administrativnom smislu, jer treba jako puno energije i truda da bi međunarodni volonter/ka stekao uslove za dobijanje boravišne vize za BiH. Naša zemlja nema svoju nacionalnu agenciju, tako da je pristupnost programima već na samom početku otežan. Uprkos svemu Omladinska organizacija Svitac već duži niz godina šalje mlade osobe iz BiH u Evropu i prima mlade iz drugih zemalja, tako da  pružamo mogućnosti mladima da putuju i upoznaju druge kulture, te steknu nova znanja i vještine. Svitac je akreditovana organizacija u EVS programu od 2007. godine kao SO i HO ( sending i hosting). U periodu do 2020. godine ugostili smo ukupno 66 međunarodna volontera, 60 kroz EVS program ( Evropski Volonterski Servis)  i od 2018. 6 međunarodnih volontera kroz ESC program (European Solidarity Corps). Takođe bih dodala da u BiH postoje i lijepe stvari, ljudskost i povezanost organizacija između sebe, te omladinskih radnica i radnika u BiH kroz Alumni mrežu stručnih saradnika i saradnica koju koordinira KULT. Osnivanje Vijeća mladih u Brčko distriktu, kao krovnog tijela mladih je takođe lijep korak ka naprijed i od izuzetne je važnosti. Malo smo duže čekali, ali vrijedi. Zakon o mladima Brčko distrikta BiH je takođe usvojen, trebamo ga znati čitati, kako bi unaprijedili omladinski rad i podržali inicijative mladih, te im dati osjećaj da nam je njihovo mišljenje važno, jer nam samo oni ustvari mogu reći šta im treba.

Edina DINA Vosanovic 03

Kada gleda u pravcu budućnosti, ova inspirativna žena sebe vidi u omladinskom sektoru i među mladima.

Svaki je dan drugačiji i donosi nove izazove. Zbog situacije sa pandemijom COVD-19 nismo imali mogućnosti direktnog rada sa našim članovima, ali smo bili povezani u grupama  na društvenim mrežima i trudili smo se održavati redovan kontakt. To je mnogo značilo mladima sa kojima i inače radimo, ali i meni, jer su mi svaki dan davali vjetar u leđa i novu energiju. Moje mjesto je još uvijek u Brčkom i nadam se da ću još dugo vremena imati priliku raditi sa mladima i novim generacijama. Želim ih ohrabriti da učestvuju u donošenje odluka i dati im šansu da se uključe u razne procese unapređenja sredine.

Za kraj, Edina mladima poručuje da je znanje ulazna karta koja otvara svaka vrata:

Mladi se trebaju obrazovati i educirati kad god za to imaju priliku! Trebaju istraživati nove stvari i početi misliti na sebe i svoju sadašnjost i budućnost, putovati, sticati iskustva i upoznavati nove ljude. Trebaju biti mladi, šašavi, ali i radoznali i početi sa pozitivnim promjenama bukvalno za svojim stolom.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...