Do 2025. godine akademsko osoblje skoro da nam neće ni trebati

Kakvi su migracijski trendovi među mladima u regiji?Zbog čega mladi obrazovani kadar odlazi u tako velikom broju iz država regije? Šta im to nude države u koje idu? Koji su pull i push faktori?

Odgovore na ova, ali i druga pitanja koja se tiču migracija mladih odgovore je pokušala dati Erasmus+ inicijativa „Brain Drain, Brain Gain + Circular Migration“(BB+C) čiji je završni seminar održan je u Nürnbergu, a kojem su prisustvovali i predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT.

Jedan od zaključaka završnog seminara BB+C  je važnost ulaganja u srednje stručno obrazovanje koje mlade priprema za aktuelno tržište rada, a kako je istaknuto tokom diskusije, zbog povišenog broja studenata i visokoobrazovanih mladih ljudi, procjena je do 2025. godine potreba za obrazovanim VET radnicima biti 90 %, a samo 10 % za akademskim osobljem.

Govorilo se i o samom pojmu „brain draina“, šta svespada u njega, kakvu će perpektivu mladi sa prostora Zapadnog Balkana imati ulaskom njihovih država u EU, kakvim migracijama će to rezultirati i sl. Mladi su zaključili da migracije mogu i trebaju biti vrlo pozitivne, posebno cirkularne. Odlična je prilika i za mlade i za državu da odlaze u druge zemlje, uče i stječu nova znanja, a onda nakon povratka stečene vještine primjenjuju u svojoj zemlji. Ipak, pojam cirkularne migracije je još uvijek relativno svjež za ove prostore i, nažalost, nema puno primjera dolaska mladih u države regije (brain gaina).

Posjeta omladinskom centru

Kako je naglašeno, inovacije i ulaganje u srednje stručno obrazovanje ključni preduvjeti za pripremu društva za budućnost. U BiH postoji dosta potencijala za unapređenje aktuelnog sistema srednjeg stručnog obrazovanja. Ubrzana reforma sistema srednjeg stručnog obrazovanja pomogla bi da se poboljšaju djelotvornost i usklađenost s društvenim i ekonomskim potrebama.

Inicijator ovog Erasmus+ projekta je NVO Memos e.V. iz Berlina, s kojim je Institut ostvario uspješnu saradnju na prošlogodišnjem Erasmus+ projektu „Recollecting the Future. Partnerske organizacije projekta su Javna ustanova „Gimnazija Obala Sarajevo“ iInstitut za razvoj mladih KULT iz Bosne i Hercegovine, Mladiinfo Montenegro, Hrvatski filmski savez, Mladinski centar Velenje iz Slovenije, Volonterski centar Skoplje, Asocijacija DUGA i Pokret gorana Vojvodine iz Srbije te Ured za mlade Nürnberg iz Njemačke.

Projekt finansira njemačka nacionalna agencija autorizirana za implementaciju Erasmus+ programa, a podržan je od Evropske komisije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...