Besplatan kurs samoodbrane za žene: Prijavi se!

Već nekoliko godina u Bosni i Hercegovini i u ostatku svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, kao dan podizanja svijesti i sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama. Institut za razvoj mladih KULT neumorno doprinosi obilježavanju Narandžastog dana i već gotovo deceniju organizira različite aktivnosti s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama, slanja poruka podrške žrtvama, podizanja svijesti o načinima i značaju prijave nasilja te širenja znanja o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u našem društvu

U okviru obilježavanja Narandžastog dana (#OrangeDay), Institut za razvoj mladih KULT raspisuje Javni poziv za učešće u kursu samoodbrane za žene, koji organizira u saradnji sa Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova Velikog vojvodstva Luksemburg i Studio Leptir
 
Kako zauzeti pravilan odbrambeni stav? Na koji način postupiti i zaštiti se tokom potencijalnog napada? Kako snagu napadača okrenuti u vlastitu korist? Ukoliko ti ova pitanja zvuče zanimljivo i želiš saznati odgovore, pridruži se kursu kako bi zajedno savladale osnovne tehnike i vještine samoodbrane. 
 
O KURSU SAMOODBRANE  
 
Obuka za samoodbranu žena pojavila se početkom dvadesetog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, paralelno s pokretom za ženska prava i pravo glasa. Samoodbrana za žene je mnogo širi pojam od fizičke odbrane od napada – samoodbrana ustvari počinje puno prije fizičkog napada koji predstavlja samo njenu eskalaciju. Žene imaju i pravo i sposobnost da se zaštite a pravilan trening u vještini samoodbrane pomaže ženama da upotrijebe protivnikove osobine protiv njih.
 
KADA i GDJE? 
Kurs samoodbrane će se održati u četiri termina tokom augusta 2022. godine i to: 
 
• ponedjeljak, 8. august 2022. godine od 19 – 20 sati, 
• ponedjeljak, 15. august 2022. godine od 19 – 20 sati,
• ponedjeljak, 22. august 2022. godine od 19 – 20 sati i 
• ponedjeljak, 29. august 2022. godine od 19 – 20 sati. 
 
u prostoru Studio Leptir, adresa: Bulevar Meše Selimovića bb, Sarajevo
Institut zadržava pravo izmjene termina, o čemu će učesnice biti pravovremeno obaviještene. 
 
KOME JE NAMIJENJEN POZIV? 
Ako si osoba ženskog spola i živiš na području Kantona Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo, zainteresirana da naučiš i stekneš osnovne vještine samoodbrane, onda je ovo prilika za tebe. Prijavi se i pridruži nam se! 
 
TROŠKOVI?
Učešće u kursu je besplatno. Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove osvježenja i, po potrebi, troškove prijevoza. 
 
Maksimalan broj učesnica je 20. Odabrane učesnice će dobiti detaljne informacije o kursu putem e-maila prije prvog termina kursa. 
 
KAKO SE MOŽEŠ PRIJAVITI?
Ukoliko si zainteresiran za učešće i ispunjavaš navedene kriterije, prijavi se putem elektronskog obrasca koji se nalazi na https://s.mladi.org/samoodbrana 
Prijaviti se možeš do četvrtka, 4. augusta 2022. godine do 23.59 sati ili do popune raspoloživih mjesta. 
Dodatne informacije možeš dobiti i putem telefona 033 778 763 ili na e-mail dunja.skaljo@kultbih.org. 
 
NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu u dokumentu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.
 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladimaUMiD teachers

Nastavno i stručno osoblje iz BiH učilo metode i tehnike za podržavajuće učionice

Nastavno i stručno osoblje srednjih škola u Bosni i Hercegovini se redovno...

Rad s mladima

Inicijativom “Omladinski akcelerator” do dijaloga za bolji položaj mladih u općini Novo Sarajevo

U nastojanju da osnaži mlade u Bosni i Hercegovini i unaprijedi njihovo...

Rad s mladimaUpravljanje grantovima

Razmjenom iskustava do snažnijeg omladinskog sektora u BiH

Institut za razvoj mladih KULT danas je organizirao događaj pod nazivom ExCHANGE...