Adisa Salčin: Od malih nogu putevima aktivizma

Posljednja priča u serijalu tekstova o omladinskim radnicama i radnicima vodi nas u Hercegovinu kod Adise Salčin. Adisa je po zanimanju bachelor menadžmenta u ekonomiji i na njenu veliku sreću, kako kaže, zaposlena je u struci, u jednoj firmi u rodnom Konjicu.

Pored toga što je uspješna u onome što radi i za šta se pripremala kroz formalno obrazovanje, Adisa od malih nogu hrabro i nezaustavljivo korača i putem omladinskog aktivizma.

 „Prve korake napravila sam još prije osnovne škole, i to učlanjenjem u Centar za prava djeteta. Iako sam bila dijete, učlanila sam se u sve sekcije, od dječjih, zabavnih do ekoloških i ozbiljnijih. Tada sam dobila nagradu za najboljeg volontera. Bilo je to 2004 godine. Nakon toga učestvovala sam u raznim dječjim aktivnostima i radionicama“ – započinje priču Adisa.

Učlanjenjem u Odred izviđača Neretva, priča Adisa, postaje samostalnija i odgovornija, a upravo kroz izviđače započinje i njen rad s mladima i za mlade. Odrastajući i spoznajući svoja prava, a sve u želji da sazna kome se obratiti kada ima problem ili ideju, Adisa počinje da se zanima i za zakone.

„S obzirom da sam vrlo mlada uplovila u vode aktivizma, izviđači su bili velika odskočna daska. Paralelno sa volontiranjem u izviđačima, počela sam se zanimati za zakone o mladima koja to mi prava imamo, koje su naše obaveze. Željela sam znati kome se ja mogu obratiti ako imam problem, ako imam ideju za nešto novo ili za poboljšanje starog. Postavljajući pitanja i tražeći odgovore često sam nailazila na negativne kritike: Zašto tebe to zanima? Koju korist ti imaš od toga?… To je u meni probudilo još veću želju da radim na problemima mladih i da sebe izgradim u osobu koja zna koja su joj prava, obaveze i kako može pomoći svojoj lokalnoj zajednici“ – dodaje Adisa.

Omladinski radnici 1

Uključivanjem u različite omladinske organizacije u rodnom Konjicu Adisa je dobila priliku da radi na projektima, učestvuje na seminarima i edukacijama, putuje i stječe nova poznanstva.

 „Posebno bih istakla Omladinsku banku Konjic kroz koju sam brzo napredovala, postala koordinatorica i dobila nadimak „šefica“. Kroz Omladinsku banku i Fondaciju Mozaik dobila sam i mogućnost da se dodatno edukujem, postanem trenerica, kao i priliku za prvo radno iskustvo. Nakon niza pokušaja uspjeli smo registrovati Vijeće mladih Općine Konjic i izabrana sam za predsjednicu. Smatram tu „titulu“ krunom za sav moj trud i zalaganje u Konjicu. Zaista mi je čast stajati uz kolege iz Vijeća mladih i ponosna sam na sve naše aktivnosti, projekte koji uključuju mlade ljude, motiviraju ih i dodatno edukuju.“

Tokom 2019. godine Adisa je bila dijelom obuke za stručne saradnike/ce za rad s mladima koju organizira i provodi Institut za razvoj mladih KULT. O utiscima sa obuke rado govori i kaže da, kada bi se utisci mogli sažeti u jednu riječ, to bi bila motivacija.

„Jedna od mojih najboljih odluka kada je u pitanju aktivizam je upravo prijava na obuku za stručne saradnike/ce za rad s mladima. Na obuci smo, kako kroz teoriju tako i kroz praksu, naučili čitav proces rada sa mladima i obnovili staro znanje. Sa svakog modula vraćala bih se motivirana i odlučnija u svojim namjerama da dokažem da mladi mogu i da mladi žele promjene. Sam proces promjene je dug i možda nekad izgleda nemoguć, ali mali koraci definitivno daju nadu i prave bolju podlogu za rad na većim promjenama. Najvažnije što sam ponijela sa sobom je prijateljstvo i iskustva mladih osoba koje su došle iz različitih zajednica iz čitave države, različitog životnog i aktivističkog puta. Kada slušate probleme i prilike drugih mladih ljudi zaista dobijete bolju sliku stanja mladih osoba i u vašem okruženju. Te priče i situacije su meni pomogle da bolje pristupim mladim ljudima, da bolje razumijem njihove potrebe“ kaže Adisa.

Prema mišljenju ove mlade i uspješne omladinske radnice, omladinski sektor u Bosni i Hercegovini se iz godine u godinu razvija i poboljšava.

„Mladi zaista imaju priliku da rade prije svega na sebi, da učestvuju na raznim edukacijama, događajima, te da doprinesu svojoj lokalnoj zajednici. Imaju priliku da pored volontiranja, kroz aktivizam rade i ponude sebi bolje školovanje i bolji status na tržištu rada. Znam da izgleda nemoguće, ali zar je bolje sjediti i čekati priliku ili otići van BiH, nego raditi na sebi, pomoći i sebi i drugima i znati da si probao/la? Možda ćemo svi otići, možda ćemo ostati, ali svoje znanje, iskustvo, proširene vidike i trud uvijek nosimo sa sobom.“

 Omladinski radnici 2

Iako je privremeno živjela u Sarajevu i Mostaru, nakon studija ova inspirativna djevojka odlučuje da se vrati u rodni Konjic i da u svome gradu pokuša naći mjesto za sebe.

„Ono što me je motiviralo da se vratim je upravo rad sa mladima. Kroz Vijeće mladih trudim se prenijeti svoje znanje i iskustvo na mlade. Kroz razne radionice, radne sastanke i edukacije zajedno sa mladima radim na poboljšanju omladinskog sektora u Konjicu. Smatram da je najvažniji zadatak u radu sa mladima podrška. U svojim počecima nisam imala tu podršku, nego sam sama radila sa svojim prijateljima. Iz tog razloga danas se trudim podržati mlade u njihovim idejama, projektima i dati im savjete, ideje kako da riješe probleme koje prepoznaju.“

Svoju budućnost Adisa vidi u Bosni i Hercegovini, ali se, kako kaže, nada da će to biti u nekom stabilnijem okruženju. Mladima poručuje da pokušaju, približe se prilikama koje im se nude i tako postanu bolja verzija sebe.

„Cilj mi je nastaviti svoje profesionalno usavršavanje, ali i nastaviti sa neformalnim obrazovanjem, kako bih bila bliža mladim ljudima i onda kada po Zakonu ne budem dio te kategorije“ odlučna je u svojim namjerama Adisa Salčin, ekonomistica i omladinska radnica koja svojim primjerom još jednom dokazuje da Bosna i Hercegovina, država koja ima mlade ljude poput Adise, ne treba da brine za svoju budućnost.

Priča o Adisi Salčin posljednja je u serijalu tekstova o omladinskim radnicima i radnicama u Bosni i Hercegovini, ukoliko i vi radite s mladima i za mlade i želite da svoje dosadašnje iskustvo unaprijedite i naučite nove metodologije i pristupe, pozivamo vas da pratite web stranicu i društvene mreže Instituta za razvoj mladih KULT, jer već za nekoliko dana slijedi poziv za učešće u novom ciklusu obuke za stručne saradnike/ce za rad s mladima. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladima

Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti – Prijavite se!

O RADIONICAMA Interaktivne radionice “Jačanje samopouzdanja i lične sigurnosti” smišljene su kako...

DogađajiRad s mladima

Kafa s… Ivanom Soldo: Isplatiće se sve što radite s ljubavlju

Ivana Soldo, učesnica posljednje sezone MasterChef Hrvatska, ostavila je snažan dojam svojim...

Rad s mladima

Pridružite nam se na Kafi sa Ivanom Soldo!

Institut za razvoj mladih KULT organizira “Kafu sa Ivanom Soldo”! Ivanino ostvarenje...