Strategija prema mladima Federacije BiH će osigurati bolje životne uslove za mlade

Kompletiranje procesa izrade prve strategije prema mladima Federacije Bosne i Hercegovine bliži se završetku. Na još jednom uspješno završenom sastanku Interresorne radne grupe za izradu strategije prema mladima Federacije BiH 2024-2027. usaglašen je i prihvaćen sadržaj strateškog dokumenta. Članovi radne grupe dali su neizmjeran doprinos brojnim sugestijama i komentarima kojima će biti unaprijeđen kvalitet prve strategije prema mladima u FBiH.

Poseban fokus je stavljen na to da svi strateški ciljevi i prioriteti planirani u dokumentu uključe i planiraju učešće mladih u odlučivanju te na osiguravanje jednakih prilika za sve mlade u FBiH. Nadanja i očekivanja svih uključenih u ovaj proces su, da će se kroz set predloženih prioriteta, mjera i aktivnosti kroz tematske oblasti, poboljšati šanse i prilike za mlade, i time utjecati na razvoj boljih životnih uslova za mlade na području Federacije BiH.

Cjelokupan proces izrade strategije prema mladima je značajan korak naprijed da se uredi sistemska briga o mladima, a sam tok izrade u dokumenta u proteklih nekoliko mjeseci je bio izuzetno zahtjevan i kompleksan.

Strategijom prema mladima postavljaju se temelji za buduće programe i aktivnosti koji su usmjereni na mlade te koji u konačnici trebaju dovesti do poboljšanja njihovog položaja u svim oblastima sadržanim u strategiji. Dokument strategije uključuje sveobuhvatan i sistemski pristup problemima i potrebama mladih u Federaciji BiH što podrazumijeva pronalaženje efikasnih i provodivih rješenja koja trebaju poboljšati kvalitet formalnog i neformalnog obrazovanja, prioritizirati važnost brige o zdravlju kod mladih, unaprijediti sigurnost mladih, ponuditi nove programe i sadržaje u oblasti kulture, sporta, okoliša i turizma te podržati aktivizam mladih kroz adekvatnu primjenu Zakona o mladima FBiH.

Važno je istaknuti da su mišljenja i stavovi mladih također dio dokumenta, s obzirom na to da su mladi kroz Dijalog mladih i vlasti, održan u maju mjesecu, dobili priliku da se njihovi prijedlozi i ideje uvaže.

Nosilac izrade strategije je Federalno ministarstvo kulture i sporta u partnerstvu sa Institutom za razvoj mladih KULT i Vijećem mladih Federacije BiH.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *