Jačanje vještina omladinskih radnika kroz razumijevanje politika prema mladima

Uspješne politike prema mladima uključuju različite mehanizme koji omogućavaju njihovo uključivanje u društvo, te tako, u okviru drugog modula obuke za stručne saradnike za rad sa mladima polaznici su imali priliku da se upoznaju sa načinom na koji se vlast, naročito lokalna, suočava sa rješavanjem problema mladih, te upoznati sa mehanizmima koji čine politiku prema mladima u jednoj lokalnoj zajednici uspješnom.

Jedan od fokusa modula je bio na zakonskim propisima koji regulišu politiku prema mladima kako bi se kreirao kontinuirani rad za poboljšanje položaja i potreba mladih, a što je ujedno i ključni alat u ovim procesima.

„Kao neko ko radi na polju prevencije i edukacije u Udruženju Dignitet iz Mostara, pruženo znanje mi omogućava da bolje razumijem kontekst unutar kojeg mladi žive i razvijaju se. Shvatila sam koliko je važno da mladi budu uključeni u proces donošenja odluka koje ih se tiču, te kako se njihove potrebe mogu adresirati na sistematičan način. Naučila sam konkretne strategije kako mogu djelovati kao posrednik između mladih i donositelja odluka, te kako mogu koristiti svoj glas da bih zagovarala promjene koje će poboljšati kvalitetu života mladih u našoj zajednici. Set vrijednosti koje nosim sa ovog modula ali i cijele obuke prožimat će se u mom svakodnevnom radu, jer osjećam da ću moći efikasnije zastupati interese mladih i osigurati da se njihovi glasovi čuju.“ – Ella Ljubić, Udruženje Dignitet

Kroz zakone o mladima i mehanizme politika prema mladima analizirani su postojeći zakonski okviri koji regulišu pitanja mladih, uključujući prava i obaveze, kako mladih, tako i institucija koje rade sa mladima, te predstavljeni različiti mehanizmi koje lokalne vlasti trebaju koristiti kako bi efikasno provele politike prema mladima.

„Upoznavanje sa mehanizmima politika prema mladima smatram značajnima kako bismo kroz omladinski rad u svojim lokalnim zajednicama mogli djelovati na unapređenje podrške prema mladima i načinima rješavanja problema mladih. Kroz svoj angažman nastojim kreirati prostor podrške mladima i ova tema će mi koristiti kao dodatni alat za usmjeravanje na resurse koji nam u tome kao nevladinim organizacijama mogu pomoći.“ – Merima Imamović, Fondacija Izvor nade

Također, u sklopu modula je organizovana i „Kafa sa…“ gdje su službenice za mlade Belma Lepir-Cviko, Nina Tirić i Mersiha Kolčaković prenijele svoja iskustva u radu sa mladima, a polaznici su imali priliku da se detaljno upoznaju sa radom službenika na lokalnom i kantonalnom nivou, što im je omogućilo bolje razumijevanje njihovih odgovornosti i izazova s kojima se suočavaju.

Tema modula je pružila polaznicima znanja i vještine za efikasno zagovaranje i provedbu politika prema mladima, prvenstveno na lokalnom nivou. Također, polaznici su istakli da kroz razumijevanje i primjenu zakonskih okvira, lokalne zajednice mogu značajno unaprijediti položaj mladih i stvoriti povoljnije uslove za njihov razvoj i uključivanje u društvo.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *